реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Прокуратура "вибиває" зарплати

Прокуратурою м.Чернігова з початку року в інтересах соціально незахищених громадян подано 26 заяв до суду про стягнення заборгованості з виплати заробітної плати. Усі вони задоволені: при наявності довідки про заборгованість за такими заявами судовий наказ видається одразу. На сьогоднішній день роботодавцями реально погашено заборгованість перед 10 громадянами на суму 37 тисяч гривень.

У тих випадках, коли підприємство не виконує вимоги судового наказу добровільно, стягненням заборгованості займається виконавча служба. Ці питання знаходяться на контролі прокуратури до здійснення виплат.

Практика свідчить, що з поданням заяви до суду процес виплат активізується.

Про це повідомила прокурор відділу представництва інтересів громадян та держави в судах прокуратури м.Чернігова Людмила Кузюра.

‒ Прокурори за законом мають право в цивільному порядку подавати до суду позови тільки в інтересах соціально незахищених громадян, — уточнила вона. — Тобто людей, не спроможних самостійно захистити свої порушені чи оспорювані права або реалізувати процесуальні повноваження через фізичний стан, недосягнення повноліття, похилий вік, недієздатність або обмежену дієздатність. Усі інші громадяни в таких випадках подають до суду позови (а в безспірних випадках — просто заяви про видачу судового наказу) самостійно. За ст.5 Закону України «Про судовий збір», при поданні позовів про стягнення заробітної плати від сплати судового збору позивачі звільняються.

До своєї заяви про видачу судового наказу треба додати копії трудової книжки, паспорту та довідки про присвоєння ідентифікаційного номера, а також довідку з підприємства про суму заборгованості. Позов подається, якщо між працівником і роботодавцем існує спір, наприклад, про суму заборгованості або інші обставини. Документи, які треба додати до позову — ті ж самі. Якщо ж, наприклад, роботодавець не надає працівнику довідки про заборгованість, то за клопотанням позивача її може витребувати суд.

Також на порушення трудового законодавства громадяни можуть поскаржитись в органи державної інспекції праці.

Прес-служба прокуратури м.Чернігова



Теги:заборгованість, трудове законодавство, прокуратура Чернігова, зарплати


Читайте також



Коментарі (0)
avatar