реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Проект «Наш край». Регіонали повертаються?

Звідки гроші у бідних кандидатів? Які олігархи фінансують? А можливо це гроші тих, хто ховається в Росії? Як розраховуватися будуть?

Всі знають, що вибори – недешеве задоволення. Коли шалені кошти витрачаються на місцеву виборчу кампанію, виникає звичайне питання: хто спонсор? В Чернігові та області найбільше на рекламу візуально витрачає партія «Наш край».

Причому активність цієї політичної сили почалася значно раніше, ніж були зареєстровані кандидати в депутати, тому говорити про те, що це фінанси місцевих – важко. Якщо ми згадаємо, що перша інформаційна хвиля цієї політичної сили стосувалася наслідування партією «Наш край» партії «Заступ», про що повідомляли і в газетах і на біг-бордах, то спробуємо дослідити джерела фінансування цієї партії.

Повертаємось до подій осені 2014 року: парламентських виборів. Єдиним представником політичної партії «Заступ», який переміг в мажоритарному окрузі, став Валерій Давиденко. Виборча кампанія в тому окрузі була доволі жорсткою, незвичайною для Чернігівщини. Громадські організації, які спостерігали на виборах, неодноразово звертали увагу на випадки підкупу виборців саме представниками «Заступу». Аналізуючи грошовитість виборчої кампанії пана Давиденка, експерти повідомляли, що він, маючи не дуже значний бізнес, не міг фінансувати власним коштом виборчу кампанію. У декларації про майно, доходи, витрати і зобов`язання фінансового характеру за 2014 рік Давиденко Валерій Миколайович зазначив загальну суму сукупного доходу – 57442,09 грн. За 2013 рік відповідно 89 666,93 грн. Його передвиборчу кампанію оцінили в 5-8 млн доларів. Порівняйте з його офіційними доходами! Звідки гроші? Більшість висловлювали припущення про те, що це гроші тих, хто сприяв політичній та управлінській кар’єрі Валерія Миколайовича. Вважають, що це насамперед його у минулому прямий керівник, екс-міністр АПК Микола Присяжнюк та віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул. Якщо виходити з цієї інформації, тоді зрозуміло, звідки кошти у пана Давиденка. Чи не гроші це минулої влади Януковича?

Всім відомо, що гроші «сім’ї» були частково вивезені, а частково приховані в Україні. І тепер вони знову хочуть повернутися в активну політику, щоправда, бренд “Партія регіонів” змінили на “Наш край”. Навіть, стилістику та кольори вирішили не змінювати. Чому саме Чернігівщина цікавить представників цього політичного клану? Одна з причин: війна на сході України по «віджиму» території Росією, особливо враховуючи, що через Чернігівщину найкоротший шлях до столиці. Але не сталося реалізувати ці плани. Тому агресор поставив завдання – захопити владу в області зсередини. Мета: посилена увага та залучення членів «сім’ї» до збільшення впливу на стратегічно важливі міста та райони області, яка знаходиться на кордонах Росії та Білорусі. Дійсно, багато хто з політиків вважає, що йде тиха війна з політичного захоплення Чернігівської області через «вірних політиків» по напрямку Ростов-Брянськ- Чернігів. Звідси і фінансування. Ми маємо зберегти країну, захистити місто і область і забезпечити мир!

Місцева кампанія, яка активно проходить на Чернігівщині, показала цікаві тенденції. Перші особи в списках партії, Валентин Мельничук та Олександр Соколов, офіційно не можуть бути зараховані до лав заможних людей. Якщо Валентин Васильович ще може вважатися дуже небідною людиною, то знайомство з декларацією Олександра Володимировича викликає бажання йому фінансово допомогти. Так, Валентин Мельничук за 2014 рік отримав загального сукупного доходу 593967 грн, а Олександр Соколов зазначив, що за минулий рік його заробітна плата в сукупності з винагородами склала близько 136 тисяч гривень, отримав дивідендів пан Соколов 2014 року лише 3300 гривень. Навіть якщо рахувати, що значна кількість коштів, які витрачаються на виборчу кампанію у Чернігові, оптимізується за рахунок місцевого бюджету (20 млн грн для малозабезпечених, збільшення тиражу комунальної газети, тощо). Але гроші, які ви- користовуються на кампанію, значно більші. Це політична реклама в ЗМІ, агітаційні намети, величезний штат добровольців-помічників (те, що це волонтери не вірить ніхто), робота чисельного штабу та технологів…

Сумарно кампанію партії “Наш край” в Чернігові оцінюють значно більше, ніж у 30 мільйонів гривень. Це при декларації Соколова всього 140 тисяч… Виникає знову питання: звідки гроші? Звертаємось знову до тандему «Заступ» – «Наш край». Завдяки журналістській чехарді – це коли з журналістами домовляються, а потім розривають угоди – стало відомо про те, що на місцевих виборах 2015 на Чернігівщині знову працюють ті самі технологи, координатори, бухгалтери, які працювали у 208 окрузі на парламентських виборах 2014. Тобто знову одна і та сама група високопоставлених і багатих осіб виявляє інтерес до Чернігівщини. Знову ланцюжок Давиденко-Присяжнюк- Вілкул-…?

Можна висловити гіпотезу, що аграрне лобі цікавить аграрна область. Вони вважають, що люди забули всі обіцянки Заступа та Партії регіонів на місцевих та парламентських виборах і зараз його спадкоємець знову обіцяє «золоті гори». Віктор Янукович називав Соколова флюгером. Можливо, саме тому він зараз знову зробив на нього ставку. Влада будь-якою ціною – головна мета цих людей. І платити за це вони готові досить щедро. Тому і платять шалені кошти, щоб будь-якою ціною утриматися. Навіть, якщо ці гроші з «великоруським душком» та походять з території країни- агресора…

Георгій РОМАНЕНКО, газета "Дитинець"



Теги:Валентин Мельничук, Олександр Соколов, гроші Януковича, Наш край, регіонали


Читайте також



Коментарі (0)
avatar