реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Про потенціал нового голови Чернігівської ОДА Валерія Куліча, — експерти «Дня»

Чернігівщина офіційно з новим керівником обласної державної адміністрації. В останній день березня Президент України Петро Порошенко представив у Чернігові голову ОДА. Ним став народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Валерій Куліч. Останні півроку обов’язки голови облдержадміністрації виконував Сергій Журман.

Під час свого виступу Президент доручив Валерію Кулічу виконати перші три завдання: гарантувати безпеку в прикордонній Чернігівщині, 100-відсотково провести черговий етап мобілізації та гідно зустріти демобілізованих воїнів.

Зауважимо, останні два тижні область жила у передчутті призначення нового керівника ОДА. Кандидатура народного депутата України від «Блоку Петра Порошенка» Валерія Куліча активно обговорювалася серед місцевих експертів. Його вважають наближеним до скандально відомого позафракційного депутата, бізнесмена та медіа-магната Владислава Атрошенка, який голосував за сумнозвісні закони 16 січня. Сам Валерій Куліч не охоче розповідав про своє можливе призначення і просив зачекати указу гаранта. Попри чутки, офіційного представлення Куліча тоді не відбулося, ймовірно, через відсутність погодження кандидатури з боку прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. 26 березня кандидатуру Валерія Куліча затвердили у Кабміні. Зазначимо, Валерія Куліча обрали народним депутатом по 205 мажоритарному виборчому округу в Чернігові. Що ж до призначення Куліча керівником ОДА чернігівські експерти висловлюються неоднозначно:

«ЗАПИТАННЯ ЩОДО ПОТЕНЦІАЛУ КУЛІЧА КРАЩЕ ПОСТАВИТИ ПАНУ ВЛАДИСЛАВУ АТРОШЕНКУ»

Сергій СОЛОМАХА, політичний експерт:

— Запитання щодо потенціалу Куліча краще поставити пану Владиславу Атрошенку, адже це його підлеглий вихованець. Дати ж більш-менш об’єктивну оцінку можна буде лише після його кадрових призначень хоча б на рівні заступників і ключових голів райдержадміністрацій. Куліч призначений за кадровими домовленостями з «Народним фронтом», тому без цих даних оцінка може буди помилковою. Серед першочергових завдань Куліча на посаді керівника області я бачу такі: адекватні кадрові призначення керівників обласного і районного рівнів, руйнування корупційних схем у Чернігові, припинити процес монополізації земельних угідь, активізувати використання місцевих альтернативних енергоресурсів та їх заощадження, створити компетентну аналітичну групу з адміністративної реформи, пошуки хорошого фінансиста для управління фінансами і наостанок — оптимізація та українізація гуманітарної сфери області, пристосування її до вимог війни з Росією.

«ВАЖЛИВИМ Є ЗМІЦНЕННЯ ОБОРОНОЗДАТНОСТІ ПРИКОРДОННОЇ ОБЛАСТІ, РОБОТА З ДЕМОБІЛІЗОВАНИМИ»

Павло ПУЩЕНКО, керівник освітнього центру «Ініціатива»:

— Куліч був у фракції Партії регіонів у обласній раді до перемоги Майдану. Його також називають «молодшим партнером» іншого колишнього члена ПР у парламенті Владислава Атрошенка. Той факт, що Куліч очолив область, — свідчення, що Атрошенко переміг своїх політичних опонентів з «Батьківщини», «Радикальної партії» та «Народного фронту», що теж мали кандидатури на посаду очільника області. Першочерговими завданнями очільника, на мою думку, мають стати: сприяння в проведенні реформи місцевого самоврядування в області та оновлення кадрів, бо після Революції Гідності фактично жодних змін не відбулося. Важливим є також зміцнення обороноздатності прикордонної області, робота з демобілізованими. Але головне, щоб бізнесові інтереси не заважали команді Атрошенка — Куліча, тому що після нетривалого керування областю самим Владиславом Атрошенком 2005 року залишилося багато неоднозначностей щодо стрімкого росту його бізнесових активів.

Віталій НАЗАРЕНКО,
Чернігів





Коментарі (1)
avatar
1
малувато - тільки дві оцінки! тим паче, що вони несправедливі в сенсі тугої прив'язки Куліча до Атрошенка
avatar