реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Прибирання пестицидів

Негативний вплив на стан екологічної безпеки Чернігівської області продовжують завдавати непридатні до використання хімічні засоби захисту рослин, яких обліковується біля 900 тонн. Зниження рівня екологічної небезпеки територій, де зберігаються отрутохімікати, можливе лише після проведення їх повного знешкодження.
Рішенням сесії Чернігівської обласної ради на поточний 2009 рік затверджено видатки обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на проведення робіт по утилізації непридатних пестицидів в сумі 1060 тис. грн.
За результатами проведеного тендеру вартість утилізації однієї тонни на сьогодні коштує 20,2 тис. грн. Роботи проводяться у два етапи, перший з яких вже закінчено. При цьому вивезено отрутохімікати з 4 місць їх зберігання в Семенівському (13,67 т), Сосницькому (10,92 т) та Чернігівському районах (2,53 та 2,58) в кількості 29,7 тонн. Вартість робіт становить 600 тис. грн.
На другому етапі роботи будуть проводитись на території Бахмацького, Борзнянського, Варвинського, Прилуцького, Ріпкинського, Срібнянського, Талалаївського та Бобровицького районів. Планується прибрати біля 23 тонн пестицидів з 13 місць їх зберігання, що значно покращить екологічний стан прилеглих територій.
Держуправлінням охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області також підготовлено запит на виділення з Державного фонду охорони навколишнього природного середовища коштів на знешкодження непридатних пестицидів на суму 1500 тис. грн. Але поки що питання не вирішено.
Для проведення в повному обсязі робіт по знешкодженню непридатних ХЗЗР на спеціалізованих підприємствах необхідно біля 20 млн. грн., що не можливо вирішити на рівні місцевих бюджетів в короткі терміни.

Джерело інформації: Федоренко О.Д. – начальник відділу регулювання, нормування та лімітування природних ресурсів Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області






Коментарі (0)
avatar