реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Поштова станція буде музеєм міста

У Чернігові невеликий двоповерховий будинок на історичному Валу довго стояв пусткою після того, як звідти з’їхало відділення “Укрінбанку".

До того ж, лишило після себе грубе порушення законодавства про охорону пам’яток архітектури: за наказом керівництва філії весь об’єм підвалу залили бетоном. Мовляв, для банківської безпеки.

Між тим, цей будинок є пам’яткою архітектури місцевого значення – первісно тут була поштова станція губернського казначейства, що природно розміщувалася на вулиці Гончій, Саме цією вулицею гнали (звідси й назва) поштові та інші екіпажі на Санкт – Петербург, столицю імперії. У радянський час будинок був їдальнею. Ніхто жодного покарання за знущання над пам’яткою не отримав…

З ініціативи чернігівської «Просвіти», підтриманої міським головою Владиславом Атрошенком, це приміщення стане музеєм міста – його концепцію вже затвердили на громадській раді. Музей буде сучасним – тобто мінімум фондів (його площа цього не дозволяє), зате максимум відео- та аудіовізуальної інформації. Планується і невеличке кафе, де чернігівці та гості міста, що відвідуватимуть древній Вал, зможуть випити кави та покуштувати морозива.

Зараз йде перший етап реставраційних робіт. «Зараз виконуються зовнішні роботи. Сюди входять заміна покрівлі, гідроізоляція споруди, облицювання стін, заміна вікон, а також реставрація вхідної групи з облаштуванням пандусу, який дозволить потрапити до приміщення майбутнього музею маломобільним групам населення. Внутрішні роботи в будівлі проектом передбачені на наступних етапах», — каже заступник начальника міського управління капітального будівництва Олександр Макаров.

Сумарна вартість усіх робіт (і зовнішніх, і внутрішніх) – понад 22 мільйони гривень. У цьому році мають виконати їх частину на суму 3,5 мільйони, а в наступному на решту – 18,6 мільйонів гривень.
"Голос України"



Теги:пам'ятки архітектури, Чернігівська міська рада, реставрація, Укрінбанк


Читайте також



Коментарі (0)
avatar