реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Помер глава УПЦ Московського патріархату

Після тривалої хвороби помер митрополит київський, глава УПЦ Московського патріархату Володимир (Сабодан). Про це повідомив його секретар митрополит Олекснадр (Драбинко).

Він народився на Хмельниччині, але став ствопом московської церкви. Навіть незалежність України не дала йому духу зробити вибір на користь рідного народу. Адже як би не говорили про "самостійність" УПЦ, проте вона так і лишалася Московського патріархату.

Митрополит Володимир (у миру - Віктор Сабодан) народився 1935 року, пішов до церкви під час німецької окупації: німці відкривали повсюдно закриті росіянами храми. Навчався в Ленінградській духовній семінарії, після закінчення якої працював у Одеській єпархії. Певно, звідти й почалася його співпраця з КГБ, якщо не з семінарії.

Адже начальником духовної місії у Єрусалимі без ярлика на співпрацю з КГБ призначити не могли. Так як і представником РПЦ у Раді церков.

Між єпископством у Росії чотири роки побув єпископом Чернігівським.

Був патріаршим екзархом Західної Європи, єпископом Гаазьким.

З 1987 по 1996 роки був керівником справами Московської патріархії. У 1990 році зайняв друге місце на виборах патріарха Московського, поступившись Алексію ІІ.

У 1990 році архієрейський собор УПЦ МП вирішив просити автокефалії (незалежності) . У відповідь Москва оголосила анафему митрополиту Філарету, а в Харкові, у порушення Статуту про управління УПЦ МП, було скликано архієрейський собор, на якому при живому предстоятелі іншим предстоятелем було вибрано митрополита ростовського і новочеркаського Володимира (Сабодана). Статут, до речі, забороняв обирати глав з неукраїнських архієреїв.

Між іншим, Філарет був серед тих, хто висвячував на єпископа митрополита Володимира...

Намагаючись проводити дуже обережну політику балансування, він так і не зміг привести УПЦ МП до визначеного канонічного статусу - коли вже потрапив у лікарню, проросійські архієреї усунули його кадри і фактично готові й зараз проголосувати за московські пропозиції - вимоги.

Єдина його відома стійка позиція - коли обирали патріарха московського, митрополит Володимир відмовився балотуватися, сказавши, що краще померти 121 митрополитом київським, ніж 16 патріархом московським.

Проте загалом буде вірно сказати: народившись українцем, він помер малоросом. Хай Господь упокоїть душу його!

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:патріарх Філарет, Чернігівська єпархія, УПЦ МП, митрополит Володимир


Читайте також



Коментарі (0)
avatar