реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Помер геніальний український науковець Юрій Лоза

Велика втрата для української науки.
Вночі, на 72 році життя від важкої невиліковної хвороби помер інтелектуал, видатний український картограф, головний редактор "Видавництво "Мапа", історик, краєзнавець і великий патріот України, глобинéць Юрій Лоза.

Це людина, яка за висловом Ростислава Мартинюка вперше за багато років реконструювала адміністративний дизайн Гетьманщини, буквально «змив полуду з очей українців, які уявляли собі сотенно-полковий адміністративний устрій, як фестиваль скачущих на конях козаків - кочовиків. Юрій Лоза через свою роботу рестраврував втрачені локальні ідентичності і відновив вестибулярний апарат української шляхти.»

Він без перебільшення зробив величезний, недооцінений внесок в українську науку. Він залишив по собі велику кількість атласів і мап з історії України. Він доклав багато зусиль, щоб зламати багато насаджених московітами стереотипів, щодо історії України.

Юрій Лоза - автор першого і найповнішого Атласу з історії України. Свого часу замахнувся на безпрецедентний проект - створення тритомного атласу з історії України. За життя пана Юрія побачив світ перший том - від найдавніших часів до Середньовіччя включно. Фантастичне енциклопедичне видання рівних якому у науковому обігу просто не було і немає.

Слава Богу за життя пан Юрій встиг видати багато окремими виданнями карти з другого тому, як наприклад Мапу Гетьманщини у XVIII столітті, мапу Київського воєводства, мапу Волинського воєводства, мапу Української Кубані.

Хто ж тепер підготує до видання другий і третій томи Лозівського атласу? Це величезна втрата для укранської науки.

Андрій КОВАЛЬОВ



Теги:гетьманщина, мапи, Юрій Лоза, Андрій Ковальов, Кубань, картографія


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
Є ще Атлас історії української державності: Українські землі від найдавніших часів до сьогодення / Авт.-упорядн.: В. Грицеляк, І. Дикий, І. Ровенчак; Ред. кол.: Войтович Л. В., Гречило А. Б., Грицеляк В. П., Дикий І. В., Литвин М. Р., Новоженець Р. П., Ровенчак І. І., Шуст Р. М. – Львів: НВФ "Карти і Атласи", 2013. – 128 с. Гадаю, продовжувати є кому.
avatar