реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Полтавчани просять допомоги. Для Мазепи від Матковського

8 липня в день трьохсотріччя Полтавської битви від імені Інституту національної пам’яті на полі Полтавської битви був встановлений хрест в пам'ять загиблих воїнів І. Мазепи. У цей день закінчився перший етап велопробігу Дігтярівка Чернігівської області – Бендери. До встановленого пам’ятного хреста учасники велопробігу поклали квіти і землю з поля Конотопської битви.

До пам’ятника було привезено для опоряджувальних робіт два КАМАЗи піску. Пам’ятний хрест простояв на полі Полтавської битви майже 2 місяці з 8 липня по 5 вересня 2009 року. 5 вересня невідомі бульдозером знесли хрест, про що було повідомлено в Київський РВ ПМУ в Полтавській області. Хрест знайшли грибники в Яківчанському лісі, але без дошки з написом призначення хреста.
Цей хрест був перефарбований в чорні-червоні кольори на новій таблиці було відновлено напис «Нескореним запорізьким козакам, славним лицарям Гетьмана І.Мазепи від вдячних полтавців. 07.07.1709 – 07.07.2009»

14 жовтня в День Покрови і козацького свята хрест було відновлено на тому ж місці. Унизу хреста прикріплена ікона «В’їзд Ісуса Хреста в Ієрусалим». Міська влада на чолі з А.Матковським через Юрія Стрюкова, який завідує благоустроєм, вимагають знести хрест. Полтавське обласне об’єднання товариства «Просвіта», обласне об’єднання товариства політв’язнів і репресованих, «Жіноча громада», Союз Українок,обласна організація «Молода Просвіта», міська організація ПП «Наша Україна» та «Молодіжний Союз Наша Україна», Громадський рух «За Україну!» рішуче засуджують такі вимоги міської влади – зняти хрест в пам'ять нескорених козаків-мазепинців. Протидія міського голови А.Матковського встановленню вже давно виготовленого народним коштом пам’ятника великому Гетьманові Іванові Мазепі, вимога зняти Хрест в пам'ять козаків-мазепинців свідчить про послідовну українофобську позицію міського голови. Так ставитись до українських героїв можуть тільки загарбники-окупанти.

Звертаємось до громадян нашого міста до всіх щирих українців в Україні та за її межами, із закликом засудити таку позицію міського голови. Закликаємо усіх висловити своє обурення листами на адресу полтавського міського голови. А на виборах до органів місцевого самоврядування, які відбудуться наступного року рішуче проголосувати проти міського голови – висуванця БЮТу – українофоба А.Матковського.

Голова ПООТ «Просвіта»
ім. Т.Шевченка Микола Кульчинський
Голова ОО Товариства
політв’язнів і репресованих Володимир Гнітько
Голова МО «Жіноча громада» Валентина Шемчук
Голова МО Союзу Українок Оксана Калинич
Голова ОО «Молода Просвіта» Тетяна Пономаренко
Голова МО ПП «Наша Україна» Олександр Артеменко
Голова ПОО ВМГО
«Молодіжний Союз Наша Україна» Юлія Карпачова
Голова Громадського руху «За Україну!» Олег Пустовгар




Теги:Мазепа


Читайте також



Коментарі (0)
avatar