реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Покупки мільярдерів: коли вони наїдяться?

За даними відомого економіста, який "в курсє дєла", Олександра Пасхавера (сайт "Відголос") основні шматки нерозпроданої національної влансотсі в Україні продають двом -- Ахметову і Фірташу.

Покупки Ріната Ахметова

ММК ім. Ілліча

1 липня 2010 року Metinvest B.V. придбала 75% акцій Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча. Експерти оцінили угоду в 14,4 млрд грн. (сума угоди не розголошувалася).

Банк Ренесанс Капітал

11 березня 2011 року група СКМ завершила операцію з купівлі 100% акцій Банку Ренесанс Капітал у російської групи Ренесанс Кредит. Сума угоди не розголошується.

Запоріжсталь

У липні 2011 року холдинг Метінвест спільно з іншими інвесторами придбав за 3,3 млрд грн. 50%-ву частку в Запорізькому металургійному комбінаті. Крім того, групі Метінвест за 240 млн грн. надано опціон з викупу решти 50% у бізнесі групи Індустріал, співвласника Запоріжсталі.

Західенерго

25 листопада 2011 року компанія DTEK Holdings Ltd., підконтрольна СКМ, придбала 45,1% акцій енергогенерувальної компанії Західенерго за 1,932 млрд грн. Покупець, у якого на конкурсі не виявилося конкурентів, запропонував за актив на 100 тис. грн. більше за стартову ціну.

Покупки Дмитра Фірташа

Стірол

13 вересня 2010 року Group DF, що належить Дмитру Фірташу, повідомила про входження в холдинг найбільшого виробника азотних міндобрив в Україні – концерну Стірол. Вартість концерну експерти оцінюють у 5,2-6,0 млрд грн.

Северодонецьке об'єднання Азот

4 лютого 2011 року Дмитро Фірташ повідомив про купівлю Северодонецького об'єднання Азот (Луганська обл.). Він не уточнив, за яку суму куплене підприємство. Северодонецьке об'єднання Азот – четвертий за обсягами виробник азотних міндобрив в Україні. Аналітики оцінюють підприємство не менш ніж у 4 млрд грн.

Азот (Черкаси)

1 березня 2011 року стало відомо, що глава ради директорів Group DF Дмитро Фірташ став власником Азоту (Черкаси), що дозволило йому сконцентрувати в своєму управлінні 2,4% світових потужностей з виробництва азотних добрив. Учасники ринку оцінили угоду в 5,6-6,4 млрд грн.

Надра Банк

4 травня 2011 року австрійська компанія Centragas Holding AG, що належить Дмитру Фірташу, і Надра Банк підписали договір купівлі-продажу, внаслідок якого частка Фірташа в статутному капіталі банку становить майже 90% акцій. Вартість операції – 3,5 млрд грн.

Морський спеціалізований порт Ніка-тера

Вересня 2011 року – структури Group DF Дмитра Фірташа сконцентрували 100% Морського спеціалізованого порту Ніка-тера. Сума угоди не розголошується. У 2010 році вантажообіг Ніка-тери склав 4,5 млн т. За оцінками експертів, покупка компанії могла коштувати бізнесменові в 1,1-1,3 млрд грн.



Теги:Ахметов, приватизація, Фірташ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar