реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Податок на другу житлову площу: бідні платитимуть за багатих

У 2013 році влада примусить багатьох українців платити новий податок не з безпосередньо отриманого доходу, а за володіння власністю.
Подібний податок від комуністичної влади платили у минулому столітті одноосібники в часи суцільної колективізації села за Сталіна та власники дерев і кущів за Хрущова.
Міф про те, що це податок на багатих не витримує критики.


Адже ті, хто має у власності кілька будь-яких об'єктів (часток) житлової нерухомості, обов'язково сплачуватимуть цей податок.
Наприклад, пенсіонери, які мають дві, хоч і невеликі, квартири – «хрущовки» (або частку) чи квартиру та батьківську садибу у селі, повинні будуть платити цей податок.
А от заможніші люди, які володіють однією квартирою площею до 120 кв. метрів або будинок до 250 кв. метрів, не потраплять під оподаткування, бо мають право скористатися пільгою.
Єдина пільга для громадян, які мають у власності кілька житлових об’єктів, звернутися до податкової для визначення об’єкта, за який буде сплачуватися податок на нерухомість. В інакшому випадку пільга застосовуватиметься до того житла, в якому платник податку зареєстрований.

Розмір цього податку встановлюються сільськими, селищними, міськими радами у розрахунку за 1 квадратний метр житлової площі об’єкта житлової нерухомості в межах:

— для квартир, житлова площа яких не більша від 240 квадратних метрів і житлових будинків, житлова площа яких не більша від 500 квадратних метрів – до 1% від розміру мінімальної заробітної плати на 1 січня звітного року (у 2013 році мінімальна заробітна плата становить 1147 грн.);
— для квартир, житлова площа яких більша за 240 квадратних метрів і житлових будинків, житлова площа яких більша 500 квадратних метрів – 2,7 % від розміру мінімальної заробітної плати на 1 січня звітного року.


Вже з квітня по 1 липня 2013 року громадяни власники об’єктів житлової нерухомості, яка підлягає оподаткуванню, отримають податкові повідомлення-рішення про суму податку, яку необхідно сплатити протягом 60 днів.

За несвоєчасну сплату цього податку передбачено штрафні санкції. При затримці сплати до 30 днів сума штрафу складатиме 10 відсотків погашеного податкового боргу, більше 30 днів – 20 відсотків.

Виникає питання: чому законодавці не поширили пільгу у 120 кв. метрів на сумарну площу житла (часток) яким володіє громадянин від декількох об’єктів і зовсім не врахували якість і вартість оподатковуваного житла?

До того ж, цей податок з відстрочкою введення з’явився у Податковому кодексі без широкого громадського обговорення. Єдине, в чому майже два роки переконувала партія влади громадян через ЗМІ, що це – податок на багатство.

Більш того, практичне введення цього податку покладено на місцеві ради, тобто уряд Азарова-Януковича начебто зовсім і не причетний до розміру ставок цього податку. Хто б сумнівався, що всі місцеві ради встановлять податок по максимуму незалежно від того чи то закинуте Богом і людьми село, чи район престижних хатинок під столицею.


Чому при прийнятті цього податку практично не враховано те, що в Україні через так звану безкоштовну приватизацію житла маємо біля 28 млн. власників нерухомого майна?

І це – переважно приватизовані квартири – «хрущовки» або їх частки та ще стара приватна забудова в сільській і міській місцевості.

Отже, податок на нерухоме майно спрямований, в першу чергу, на пограбування сотень тисяч далеко не найбагатших українців.

Сергій Соломаха








Коментарі (1)
avatar
1
А теперь же есть какой-то налог на квартиру выше 60 кв. м. Вот только, однушек все больше на рынке недвижимости. У людей нет денег покупать такие большие квартиры. Да и риск высокий, если новостройку брать. Уже и сервис есть, который рейтинг качества новостроек выводит: https://hmarochos.kiev.ua/2019....bild-ua, а все равно страшно. За квартиру нужно круглую сумму отдать, за оформление документов так еще и налог непонятный заплати. куда все катится?..
avatar