реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Податкова культура починається зі школи

Сплата податків – конституційний обов’язок кожного громадянина перед державою та суспільством. Міські податківці спрямовують свою роботу на забезпечення добровільної сплати податків до бюджету шляхом проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи з усіма верствами населення. З цією ж метою традиційно проводяться зустрічі з учнями загальноосвітніх шкіл.
Нещодавно фахівці податкової інспекції завітали до учнів одинадцятого класу знз №5. У дітей великий запас творчої енергії, і завдання податківців – спрямувати її у правильне русло. Тому під час уроку йшлося про актуальне: основні засади податкового законодавства, роль органів державної податкової служби у забезпеченні виконання державою своїх функцій, суть та особливості кампанії декларування громадянами доходів та інше.
Було проведено короткий екскурс у систему оподаткування в сучасній Україні. Поінформовано про кампанію декларування доходів громадян, яка проводиться податківцями у 2011 році, хто зобов’язаний подавати декларацію, а хто має на це право, наприклад, з метою відшкодування частини коштів, сплачених за навчання. Також учні дізналися, що громадяни, які подають річні податкові декларації, мають можливість у податковій інспекції за місцем проживання отримати безкоштовно бланки декларації.
Особлиу увагу було зосереджено на тому, що за рахунок зібраних податків фінансуються такі потреби суспільства як охорона здоров’я, освіта, соціальна сфера, охорона правопорядку тощо. Для кращого сприйняття інформації, що прозвучала під час уроку, школярі отримали листівки, в яких міститься детальна інформація про порядок і терміни подання декларацій.
На закінчення зустрічі старшокласники висловили свою думку з приводу прийняття Податкового кодексу та, у режимі діалогу, поспілкувалися з податківцями з питань, які їх цікавлять. Такі заходи є надзвичайно важливими, адже сьогодні вони ще школярі, а завтра їм вже вступати в самостійне життя, працювати та сплачувати податки.
Таке спілкування з представниками органів податкової служби ще на шкільних лавах допоможе зробити перші кроки у формування податкової культури України як гідної європейської держави з ринковою економікою.
Ірина Берегова, ДПІ у м. Чернігові





Коментарі (0)
avatar