реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Податки потрібно сплачувати чесно

Цими днями начальник ДПІ у м. Чернігові Федір Уляненко провів прес-конференцію на тему: „Податки сплачує в повному обсязі не багата, не бідна, а чесна людина. Підсумки січня - лютого 2010 року”.
Першочерговими завданнями ДПІ у м. Чернігові є і залишається наповнення бюджетів усіх рівнів. Нині податківці вишукують резерви для забезпечення надходжень, проводять активну роботу з викриття підприємств, які ухиляються від сплати податків, звертають увагу на підприємства – „мінімізатори”.

Розвиватиметься і напрямок спрямований на поліпшення адміністрування ПДВ, погашення податкового боргу. І звичайно триватиме боротьба з виплатою заробітної плати „у конвертах”, легалізацією доходів. Такі питання, як мінімізація податкових зобов’язань, ліквідація тіньових схем залишаються актуальними на сьогодні і в майбутньому.

За січень-лютий 2010 року до Державного бюджету мобілізовано 71,5 млн.грн. або 106,1 відс. доведеного завдання.

Бюджетоформуючими платежами Держаного бюджету є податок на додану вартість, питома вага якого в загальних надходженнях становить 42,3 відс, акцизний збір (28,5 відс.) та податок на прибуток (18,9 відс.).

До місцевих бюджетів забезпечено надходжень в сумі 56,2 млн.грн., бюджетні призначення виконано на 105,5 відс.

Забезпечено якісне виконання розрахункової бази по основних бюджетоформуючих платежах місцевого бюджету, а саме по податку з доходів фізичних осіб на 103,5 відс., по платі за землю – 107,4 відс., платі за торгові патенти (з урахуванням плати за торговий патент за нафтопродукти) – 111,5 відс., податку з власників транспортних засобів на 108,3 відс.

Основну частину (74,4 відс. або 41,8 млн.грн.) фактичного збору платежів місцевого бюджету одержано за рахунок надходжень податку з доходів фізичних осіб.

Зі сплати за землю доходи місцевого бюджету поповнилися на 5,7 млн.грн. (на долю даного податку припадає 10,2 відс.).

Місцевих податків і зборів зібрано 0,9 млн.грн. Близько 58,6 відс. (0,5 млн.грн.) займає сплата ринкового збору.

За рахунок єдиного податку на підприємницьку діяльність доходи місцевого бюджету поповнилися на 2,7 млн.грн. (на долю даного податку припадає 4,8 відс.).

У цілому за січень – лютий п.р. 1964 підприємства збільшили сплату до місцевого бюджету у порівнянні з відповідним періодом 2009 року на суму 13,0 млн.грн., надходження від яких склали 40,7 млн.грн.

Найбільші суми податків і зборів до місцевого бюджету сплачені Управлінням освіти Чернігівської міської ради, ТОВ фірмою «Технова», КЕП «Чернігівська ТЕЦ», ЗАТ «РК «Євротек», УМВС України в Чернігівській області, ВАТ «Облтеплокомуненерго», ЧВ ВАТ «Сан Інбев Україна», ЧФ ВАТ «Укртелеком», ВАТ «Чернігівське хімволокно», КП «Чернігівводоканал».

Основними пріоритетами роботи підрозділів податкового контролю юридичних осіб на 2010 рік залишаються: відбір до перевірки лише ризикових платників податків; перевірки суб’єктів господарювання в рамках стратегічних галузей економіки разом з контрагентами та пов’язаними особами; підвищення податкової віддачі після проведених перевірок по податку на прибуток і по податку на додану вартість; контроль за збитковими суб’єктами господарювання та виведення їх на сплату податку на прибуток; контроль за правильністю декларування платниками податків ряд.26 декларації з ПДВ; якість документування результатів перевірок.

Одними із важливих напрямків деклараційної кампанії цього року є оподаткування доходів, отриманих у вигляді інвестиційного прибутку, корпоративного права, від продажу та оренди нерухомого і рухомого майна, а також іноземних доходів.

На особливому контролі податкових органів залишається декларування доходів від продажу автотранспорту за ціною, значно нижчою від реальної вартості. Свідомо занижуючи вартість рухомого майна, мінімізується сплата податку з доходів фізичних осіб до бюджету. Громадяни, які здійснювали такі операції, повинні розуміти, що вони є об’єктом уваги податкових органів.

Уже не перший рік провадиться роз’яснювальна кампанія серед квартироздавачів і дедалі більше громадян сумлінно декларують цей вид підприємництва. Проте не всі дослухаються порад. Минулого року на обліку перебувало 2196 квартироздавачів та сплачено 79500 грн. податків.

Неподання декларацій є одним із шляхів ухилення від оподаткування доходів фізичними особами. До таких громадян податковими органами вживаються заходи згідно з чинним законодавством.

Річні податкові декларації, які подаватимуть громадяни у зв’язку з реалізацією права на податковий кредит, органи державної податкової служби прийматимуть до кінця поточного року.

До речі, всього подано майже 1,6 тис. декларацій, а обов’язково повинні подати таку декларацію близько 2,5 тисяч мешканців Чернігова.

Ірина БЕРЕГОВА, ДПІ у м. Чернігові




Теги:ДПІ Чернігова, Податки, Ульяненко, річна декларація


Читайте також



Коментарі (0)
avatar