реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Підпал у Чернігові: коментар Київського патріархату

У Чернігові в ніч на 1 січня 2011 р. згорів намет, який використовували прихильники Московського Патріархату в якості тимчасового храму, повідомляє «Високий вал». За словами тих, хто перебував у наметі, за пів години до півночі невідомі облили його якоюсь рідиною та підпалили. Намет згорів вщент, проте постраждалих людей немає.
Священик, який перебував у наметі, звинувачує у тому, що сталося, «українських націоналістів» – повідомляє Російська інформаційна агенція «Новости». За його словами, напередодні на його адресу надходили погрози.

У зв’язку з цими подіями свій коментар РІА «Новости» дав заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату (ВЗЦЗ МП) протоієрей Ніколай Балашов, який нагадав про те, що 1 квітня 2008 р. намет вже горів, але згодом його було відновлено. Слід нагадати, що після пожежі 1 квітня 2008 р. багато говорилося про підпал, але розслідування, проведене правоохоронцями, не виявило для цього неспростовних доказів.

Цікавим є той факт, що російська державна агенція новин згадує у зв’язку з чернігівськими подіями про відзначення українськими націоналістами 1 січня дня народження Степана Бандери та заплановані ними факельні походи. Варто також нагадати, що у той самий час, за пів години до півночі, у Запоріжжі невідомими було підірвано погруддя Сталіна, встановлене перед офісом місцевого комітету Компартії України.

Одночасно з інформацією про пожежу в Чернігові від РІА «Новости» (14.05 мск), про неї повідомив і сайт «Інтерфакс-Релігія» (14.15 мск). Останній поінформовані джерела вважають проектом, який курує один із заступників голови ВЗЦЗ МП.

Подію прокоментували у Прес-центрі Київської Патріархії:

– Протистояння навколо храму святої Катерини у Чернігові є одним з інформаційних проектів, який курується Московською патріархією. Від самого початку, коли у 2006 р. було прийняте рішення про передачу храму Київському Патріархату, Московська патріархія та проросійські сили виявляють до нього підвищений інтерес.

Події навколо хаму св. Катерини вони не раз використовували для того, щоби проілюструвати свою власну тезу про «гоніння в Україні на канонічне православ’я». Слід нагадати, що на першому етапі до пікетів і протестів під храмом долучалися організації Валерія Каурова (агента впливу, який курується через ВЗЦЗ МП та «Інститут країн СНД» депутата Держдуми РФ Затуліна) та Наталії Вітренко (фінансування діяльності якої відбувалося через російського кримінального авторитета Максима Курочкіна).

Хоча на 2006 рік Московському Патріархату в Чернігові було передано 10 великих храмів, а Київському – лише два маленьких, промосковська пропаганда постійно намагається говорити про «захоплення Катерининського храму розкольниками». Цю брехню не зупинив ані остаточний вердикт суду від 22 травня 2008 р. про те, що передача здійснена законно, ані судове рішення, яке визнає протизаконними подальші протести прихильників МП під храмом св. Катерини.

Цілком очевидно, що абсурдність намету під древнім чернігівським храмом усвідомили і в УПЦ (МП). Але, як і промосковський «церковний» намет під Верховною Радою в Києві, який вже багато років має розповідати про «гоніння в Україні на вірних Московського Патріархату», «похідний храм» у Чернігові курується з Росії. Тому його і не можуть прибрати доти, доки куратори не дадуть «добро» або не втратять зацікавленість.

Загальновідомим є той факт, що протоієрей Н. Балашов у ВЗЦЗ МП є «куратором» українського напрямку. Його тісне «сусідство» у новинах з повідомленням з Чернігова про пожежу змушує поставити питання: а чи не є підпал провокацією, вчиненою за вказівкою з Росії з метою створити інформаційний привід для тверджень про «напади українських націоналістів» на вірних Московського Патріархату? Бо аж надто багато елементів інформаційної мозаїки складається в одну картину: одночасний підрив погруддя Сталіна у Запоріжжі та підпал намету-«храму» в Чернігові, які відбуваються в день народження Степана Бандери, блискавична реакція на підпал російських сайтів новин, пов’язаних з Н. Балашовим (зазначимо, що з «настоятелем» погорілого намету «Інтерфакс-Релігія» має прямий телефонний зв’язок)!

Напередодні Нового року Святійший Патріарх Філарет зробив заяву, в якій зазначено, що в Україні реалізується московський сценарій з руйнування та знищення Київського Патріархату. Очевидно, що за тим, як висвітлюють російські джерела підпал намету в Чернігові, стоїть спроба дискредитувати Київський Патріархат, перетворити його в очах суспільства з жертви агресії з боку МП на «агресора».

Все це ще раз переконливо свідчить, що міжконфесійне протистояння в Україні розпалюється з Росії, і якби московські «куратори» не втручалися в українські церковні справи, то відносини між УПЦ (МП) та Київським Патріархатом були б значно більш мирними. Проте «кураторам» потрібен не мир в Україні, а її розділення – бо розділеним народом легше володарювати.УПЦ КП




Теги:УПЦ МП, Київський патріархат, провокація, Чернігівська єпархія, підпал


Читайте також



Коментарі (6)
avatar
1
конец вороньей слободки...
avatar
2
очередной бред про руку Москвы. Предача храма в 2006 году раскольникам была позорым актом оранжевой хунты, пытающейся таким образом внести раскол не только в среду верующих, но всего светского общества. Убрали этих лжепатриотов, и слава богу. А националистам нечего делать на Черниговской земле, нам чужд и их херой бандера и педофил Мазепа, памятник которому может еще до сих пор охраняют два милиционера. не надо лезть со своим уставом в чужой монастырь.
avatar
3
Боже! Збережи в україні Українську Церкву!
avatar
4
Чемодан -- вокзал -- Россия
avatar
5
Повністю згодна, що це зроблено за вказівкою Москви! тим, кому не подобається на Україні, збирайте речі, поїзди на Москву їздять кожного дня, без перебоїв!
avatar
6
дивлюсь на цирк біля цркви у чернігові кілька років.цікаво, що робили люди у наметі в новорічну ніч? вони кажуть молились. то чому серед ночі? постає ще одне питання, чому намет стояв на території українського храму? що вони там забули? зробили біля храму нужник.може краще посравилиб намет у себе дома,на красній площі у москві.
avatar