реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Підняття ставок на акциз - безвідповідальний крок уряду

Заява Політичної партії “Народний Рух України” щодо підняття акцизних ставок на пальне

Уряд України 22 березня 2024 року прийняв рішення про підняття ставок акцизного збору на пальне до встановленого в ЄС мінімального рівня.

В угоді про асоціацію з Європейським Союзом від 2017 року зазначено, що Україна повинна імплементувати директиви, які стосуються мінімальних ставок акцизного податку на пальне.

У цей час Уряд приймає необдумане рішення, яке на сьогоднішній день від нас ніхто не вимагає, і воно негативно вплине на конкурентоспроможність нашої економіки. Незабаром почнуться весняні польові роботи, й таке рішення вдарить по вартості сільськогосподарської продукції. Аграрна галузь за минулий 2023 рік принесла в бюджет країни 60 відсотків експортних надходжень, а в складі ВВП її внесок становить майже 30 відсотків.

Відповідно до планів Уряду за декілька років акциз на бензин збільшиться з 213 євро до 359 євро, на дизпаливо з 139 євро до 330 євро. Мова йде про підвищення ставок майже вдвічі. Вже з першого липня цього року планується підняти ціну за один літр палива на дві гривні. І це не враховуючи ціни на сиру нафту на світових біржах.
Виходячи з вищенаведеного, витрати аграріїв і собівартість їхньої продукції значно зростуть, а прибутки зменшаться. І це, в першу чергу, відчують українські фермери. А в умовах блокади західних кордонів експортери аграрної продукції зазнають великих втрат.

У такий складний час, коли в країні війна і вартість споживчого кошика українців зросла, підняття ціни на пальне буде мати для нас негативні наслідки.

Вважаємо, що прийняття Урядом такого рішення без обговорення з експертами та бізнесом є необґрунтованим і безвідповідальним.

З ініціативи Експертної ради з питань фінансів, бюджету та податків Народного Руху України

За дорученням Політичної Ради Народного Руху України
Голова політичної партії “Народний Рух України”
Андрій КОРНАТ



Теги:уряд Шмигаля, фермери, Народний Рух, команда ЗЕ, акциз


Читайте також



Коментарі (0)
avatar