реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Перший робітничо - колгоспний театр став академічним

На Чернігівщині з'явився ще один академічний театр. 1 листопада стало для Ніжинського українського драматичного театру імені Михайла Коцюбинського новою віхою в житті і перехідним етапом: розпочався ІX-й Міжнародний театральний фестиваль жіночої творчості імені Марії Заньковецької; блискучий виступ на фестивалі “Слов’янські театральні зустрічі” в Чернігові з постановкою "Амор. Кохано. Італьяно", і, нарешті... найголовніший подарунок до ювілею — свого 80-річчя — театр отримав звання “Академічний”.

"Завдяки особистої підтримки голови Чернігівської обласної державної адміністрації Володимира Хоменка та високої оцінки роботи театру Міністерством культури України відбулася така визначна подія не тільки для творчого колективу під керівництвом заслуженого працівника культури України Юрія Муквича та міста Ніжин, але й для всієї Чернігівщини", - повідомив департамент культури і туризму, національностей та релігій обласної державної адміністрації.

Ніжинський український драматичний театр імені Михайла Коцюбинського (у той час Перший робітничо-колгоспний театр Чернігівської області у місті Буринь (нині Сумська обл.) було засновано постановою Чернігівського обласного відділу народної освіти наприкінці жовтня 1933р.

Наприкінці лютого 1938р. театр переведено на постійне місце розташування до міста Ніжина і надано право носити ім᾿я Михайла Коцюбинського.

А відсьогодні вже має назву Ніжинський академічний український драматичний театр імені Михайла Коцюбинського.



Теги:перший робітничо- колгоспний театр, театр, Ніжин, почесні звання


Читайте також



Коментарі (5)
avatar
1
Хтось може пояснити, що означає ця приставка "академічний"? Це якось вплине на репертуар театру, в плані патріотичності (українськості) вистав?
avatar
2
Це точно вплине на рівень зарплат... А давати нагороду з нагоди ювілею... -- академічністю тут не пахне!
avatar
3
Справді, це означає, що його працівникам мають нараховувати 100 відсотків надбавки до зарплат. У 2010 році Кабмін ухвалив постанову "Про оплату праці працівників закладів культури, яким надано статус академічного".

Згідно з цим документом, "надбавка за "академічний" статус гарантується всім театрам і концертним організаціям з відповідним статусом".
Але ж треба досягти рівня, як те передбачає "Положення про надання статусу академічного творчим колективам України". Та тут вирішував Його величність Чиновник, який і фінансування під статус підвів.
avatar
4
Цей театр далекий від патріотичного репертуару. А в загалі-то театрам зарплати й так затримують вже на місяць-півтора, а тепер й поготів будуть.
avatar
5
Саме патріотичну складову й мала б підтримувати держава, тим паче, що й театр державний. А якщо не платить держава зарплату своєчасно, то це також недоробка театру, який збився на псевдоринкові манівці.
avatar