реклама партнерів:
Головна › Новини › Спецакції

Патріотична зміна вже діє

Минуле літо згадується багатьма цікавими подіями. Серед них — літня таборівка лауреатів щорічного Всеукраїнського літературно-мистецького конкурсу «Щоб далі йти дорогою одною…», організатором якого є Всеукраїнське жіноче товариство імені Олени Теліги, — «Литаври-2010».

У суспільну свідомість молодих українців повернуте ім’я визначної діячки українського національно-визвольного руху, блискучої поетки, талановитої публіцистки, для якої слова «життя» і «боротьба» були синонімами, а мученицька смерть — доказом нерозривності Слова і Чину.

Безперечно, у всіх учасників літнього вишколу (а це шкільна та студентська молодь майже з усіх куточків України) спостерігався мотив готовності служіння чомусь великому… Дійсно, ідеал України був піднесений на висоту самопосвяти:

Хоч людей довкола так багато,
Та ніхто з них кроку не зупинить.
Якщо кинути в рухливий натовп
Найгостріше слово — Україна!

Така посвята протиставлена загальній збайдужілості, яка для нас стала чужою й незрозумілою.
Зустріч пройшла на озері Світязь (Волинь). Краса волинської природи, кришталево чиста водичка в озері, ласкаве сонечко. Абсолютна гармонія з природою і творчим духом колективу. Цікаві екскурсії (с.Колодяжне, музей Лесі Українки; поїздка до Луцька в Спасо-Преображенський собор), тренінги, які всіх згуртували в одне ціле, вечорниці на березі озера, творчий вечір поезії О. Теліги. На вечорі була присутня Світлана Мирвода — заслужена артистка України, володарка гран-прі міжнародного конкурсу «Світ музики», членкиня товариства імені О.Теліги. Вона завітала до нас зі своїм молодшим сином — Тимофієм Мирводою (лауреат міжнародних та всеукраїнських конкурсів). Ця дивовижна жінка була прикрасою вечора. Своїми чудовими піснями вона розважала публіку весь вечір. Тимофій прекрасно грав на флейті. Присутні були просто в захваті.

Особисто мені випала велика честь грати на вечорі саму поетесу. Образ цієї вольової, прекрасної і мужньої жінки захоплює. Приємно вразило те, що до нас приєдналися небайдужі відпочивальники. Вони захопилися дійством і самі долучилися до справи. По закінченні вечора ці люди підходили до нас зі сльозами на очах і повторювали: «Ми й не думали, що такі організації існують і досі… Спасибі вам!» Значить, не даремно проходять наші зустрічі, якщо відчули щось своє, рідне, українське…

Від імені всіх, хто брав участь у вишколі, хочеться подякувати нашим іноземним спонсорам — канадській організації «Золотий Хрест», а також голові Всеукраїнського жіночого товариства імені О.Теліги Ларисі Ляхоцькій, голові товариства в Чернігівській області Тетяні Скойбіді. Ваша справа свята та заслуговує пошани — пробуджуєте в молоді патріотів!

Пригадуються рядки поетеси:
Чекає все: і розпач, і образа,
А рідний край наш буде чужиною.
Не треба смутку! Зберемось відразу,
Щоб далі йти дорогою одною.
Заметемо вогнем любові межі.
Перейдемо убрід бурхливі води,
Щоб взяти повно все, що нам належить.
І злитись знову зі своїм народом.

Тож нехай ці слова стануть девізом для кожного з нас! Йдемо ж однією дорогою — дорогою світла, добра, справедливості й краси. Дорогою відродження нації! Слава Україні!

Катерина ТИЛЬКУН,
лідер молодіжного крила Всеукраїнського жіночого товариства імені О.Теліги в Чернігівській області




Теги:Товариство Олени Теліги, Литаври-2010



Коментарі (0)
avatar