реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

ОСІННІЙ НАСТУП НА ЗЛИДНІ ЧИ ВИБОРЧІ ШОУ?

Учора розпочалася широко рекламована акція профспілок – осінній наступ трудящих проти бідності. Проводить акцію головна наша профспілкова організація — Федерація профспілок України. Вчорашня акція була приурочена до Всесвітнього дня боротьби за гідну працю.
Нема сумніву, що всі ці акції є політизованими, оскільки у нас усе політизоване і прив’язане до виборчих кампаній. Хотілося б, звісно, вірити, що профспілки, як і належить захисникам трудящих, стоять на захисті їхніх інтересів. Але чи не грають вони в політичні ігри? Нагадаємо, що ФФУ після торішніх бурхливих подій у профспілках очолив представник Партії регіонів Василь Хара, який є і депутатом Верховної Ради від названої партії. Вся риторика, заклики керівництва ФПУ, якими вони кличуть людей на «осінній наступ», спрямовані, в першу чергу, проти уряду, який очолює лідер БЮТ Юлія Тимошенко. Так що наяву — осінній передвиборчий «наступ» і на політичних опонентів. До речі, всі проблеми, про які говорять профспілки, дійсно існують, і претензії до уряду цілком справедливі. Ось головні. Досі мінімальна зарплата в Україні не піднята до рівня прожиткового мінімуму, як вимагає закон. При тому, що й цей «прожитковий мінімум» просто смішний при нинішніх цінах і тарифах. За межею бідності – дві третини населення, насамперед мільйони пенсіонерів. Зарплати і пенсії практично заморожені, хоч інфляція просто вражає. І все це різко протирічить тому, про що бадьоро заявляє уряд і його Прем’єр.
Не менш сумний перелік і того, що затіває уряд на догоду Міжнародному валютному фонду, щоб позичити чергові мільярди, які підуть насамперед на порятунок банків. Профспілки заявили, що уряд планує різко підвищити тарифи на газ для населення (поки що ця затія зірвалася стараннями профспілок), що планується збільшити вік виходу на пенсію, далі заморожувати зарплати і пенсії, обкласти працівників новими податками і зборами.
Якщо все це так, то не дивно, що люди виходять на акції протесту. Головне –щоб законне невдоволення людей не використовували спритні політикани у своїх передвиборчих цілях.
х х х
А вчора людей вивела в центр Чернігова обласна організація ФПУ. Напередодні її керівництво на прес-конференції розповіло журналістам, що є всі підстави для акцій протесту. Адже, окрім загальноукраїнських проблем, маємо ще й свої, чернігівські. Зарплата в області — одна з найнижчих у державі. Знову з’явилися борги із зарплат. Росте безробіття, чимало працівників трудяться неповний день.
А в цей час люди чують або парадні звіти, або порожні обіцянки чергових претендентів у владу.
Петро АНТОНЕНКО.





Коментарі (0)
avatar