реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Оренда: чи повідомляти податкову?

Ви запитували на семінарі
Підприємство орендує у фізичної особи приміщення. Чи потрібно повідомляти податкову інспекцію про сплачену орендну плату фізичній особі?

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб регулюється Законом України „Про податок з доходів фізичних осіб” зі змінами та доповненнями.

Податковим агентом платника податку – орендодавця при нарахуванні доходу від надання в оренду нерухомого майна іншого, ніж земельні ділянки сільськогосподарського призначення, земельні частки (паї), майновий пай, є орендар.

Так, підприємство зобов’язане подати до податкової інспекції податковий розрахунок та за ознакою доходу 08 відобразити суму нарахованих (виплачених) орендних платежів і суму утриманого (перерахованого) податку з цієї суми.

Чи має новостворене підприємство нарахувати податкові зобов’язання за отриманими основними засобами від засновника як поповнення статутного фонду?

Відповідно до Закону України „Про податок на додану вартість” об’єктом оподаткування ПДВ є операції з поставки товарів та послуг, місцем надання яких є митна територія України.

Під поставкою послуг розуміються – будь які операції цивільно-правового характеру з виконання робіт, надання послуг, надання права на користування або розпорядження товарами, у тому числі нематеріальними активами, а також з поставки будь – яких інших, ніж товари, об’єктів власності за компенсацію, а також операцій з безоплатного виконання робіт, надання послуг. Поставка послуг, зокрема, включає надання права на користування або розпорядження товарами у межах договорів оренди (лізингу), поставки, ліцензування або інші способи передачі права на патент, авторське право, торгівельний знак, інші об’єкти права інтелектуальної, в тому числі промислової, власності.

Отже, операція з отримання основних засобів від засновника, що здійснюється згідно зі статутними документами, які пройшли державну реєстрацією, не є для отримувача операцією з поставки.

Разом з тим, у разі якщо основні засоби отримано за послуги, надані таким отримувачем, у межах його господарської діяльності, то такі операції підлягають обкладанню ПДВ на загальних підставах.

Відділ масово – роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПІ у м. Чернігові




Теги:Послуги, орендна плата, Податки, лізинг


Читайте також



Коментарі (0)
avatar