реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Орбан завжди Орбан

Орбан залишив залу в момент ухвалення рішення лідерів країн Євросоюзу про початок переговорів з Україною про вступ до ЄС.

Є ще одна чудова історія про те, як Орбан залишив цей світ. Історія ця середньовічна і мала наслідком тектонічні зміни на мапі Європи 15 століття.

В 1453 році турки обложили Константинополь. На цей момент Візантія стислася до найменших розмірів за тисячоліття свого існування. Але султан Мехмед зовсім не був впевнений, що переможе імператора Костянтина. Константинополь все ще залишався найкраще укріпленим в ойкумені містом.

І тут з'явився Орбан. Угорський інженер-винахідник запропонував Костянтину найбільшу у світі гармату. Небачену гармату. Якраз під стать імператорській величі Візантії. Але у Візантії не було спроможностей реалізувати проєкт Орбана. У Костянтина не було грошей. Мехмед підійшов під стіни мегаполіса з особливим чуттям і у слушний історичний момент.

Що робить Орбан? Орбан розвертається на 180 градусів і амбіційно пензлює до Мехмеда. З тією ж самою пропозицією. Про гармату. Небачену гармату. Мехмед, розуміючи, що це нагода подолати нездоланні стіни Константинополя, одразу погоджується. В Мехмеда багато грошей, велика армія і ресурси. Орбан, за повного сприяння, за кілька місяців відливає багатотонну гармату. Угорське королівство теж частина християнського світу? Ні, Орбан не переймався цим. Він дав зброю у руки найбільшому ворогу християн - мусульманам. Лише бізнес. Лише гармата.

І гармата зіграла свою роль. Вона пробила жахливу діру в непробивному мурі Константинополя. Це стало початком кінця тисячолітньої влади Візантії. Це змінило місто-мегаполіс назавжди. Це перекроїло мапу Європи і створило багатовікову воєнну загрозу для європейців з боку Оттоманської Порти. Лише бізнес. І інновації.
Вважають, що Орбан загинув в тій таки облозі Константинополя. Від власної гармати. Вона вибухнула. Перегрілася, не реалізувавши весь свій потенціал, і вибухнула, накривши частину турецького війська. І свого автора, який асистував пострілам з гармати.

А цей, сучасний, свіжий Орбан теж на чомусь зламався. Мав розмову з Макроном, сніданок з Шольцем, бесіду з Мелоні. І вийшов. Якщо довго працювати з людиною, то вона таки перегріється й дасть тріщину. Якось так склалося в Угорському королівстві.

Тетяна ДОНЕЦЬ



Теги:Тетяна Донець, мадяри, Орбан, Україна - Угорщина


Читайте також



Коментарі (0)
avatar