реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

«Оранта» опинилася в центрі «рейтингового» скандалу.

Керівництво НАСК «Оранта» скористалося опальним рейтинговим агентством для створення позитивного іміджу напередодні перевірки Нацкомфінпослуг. Нагадаємо, рейтинговий комітет агентства «Кредит-Рейтинг» 18 червня 2012 прийняв рішення про оновлення довгострокового кредитного рейтингу за національною шкалою НАСК «Оранта» на рівні uaA. Про це йдеться на сайті видання «Комментарии» з посиланням на інтернент-видання «Версии».

При цьому, ТОВ «Кредит-Рейтинг» було позбавлено статусу уповноваженого рейтингового агентства 14 березня 2011 року в зв’язку з численними порушеннями в його роботі, несумісними з наявністю статусу «уповноважене агентство». Влітку 2011 року ДКЦПФР дала роз’яснення, згідно з якими було заборонено теруправлінням приймати звітність емітентів за 2011 рік з рейтингом від ТОВ «Кредит-Рейтинг». У грудні 2011 року своїм Рішенням ДКЦПФР зобов’язало всіх емітентів до 01.01.2012 року визначитися з вибором нового рейтингового агентства.

Раніше, 1 грудня 2011 офіційне уповноважене рейтингове агентство «Експерт-Рейтинг» винесло рішення про призупинення рейтингу фінансової стійкості НАСК «Оранта». Цьому сприяло значне зниження обсягу грошових коштів НАСК «Оранта» за рік на 52,27% і відсутність аудиторської звітності НАСК «Оранта» по МСФО. На думку видання «Forbes України», шановна аудиторська компанія відмовилася аудіювати період, в якому НАСК «Оранта» отримала 600 млн.грн. від своїх акціонерів на розвиток компанії і за допомогою менеджменту успішно «освоїла» велику частину цих коштів.

Таким чином, прагнучи підвищити репутацію компанії, керівник НАСК «Оранта» Олег Спілка пішов на звичайне шахрайство в сфері надання публічної інформації, отримавши від опального рейтингового агентства «Кредит-Рейтинг» рішення про оновлення довгострокового кредитного рейтингу за національною шкалою на рівні uaA.

Як повідомляли ЗМІ, за ініціативою Олега Спілки НАСК «Оранта» здійснювала операції перестрахування з компаніями-перестрахувальниками, діяльність яких потім визнавалася правоохоронними органами фіктивною (ЗАТ «Страхова компанія «Галактика», ТОВ «Страховик» тощо). Суть схеми була проста: закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» дає страховим компаніям право зменшувати суму оподаткування на обсяг перестрахування. Таким чином, страхова компанія зменшує податок на прибуток, а за договорами, укладеними з певними фірмами, страхові випадки не наступають. Виходить легалізація грошових коштів. У випадку з фіктивними компаніями-перестрахувальниками, страждають не тільки застраховані клієнти, а й державний бюджет. В результаті керівництво НАСК «Оранта» легалізувало для себе через фіктивних перестраховиків суму більш ніж в 30 мільйонів гривень.

Фальшива «позитивна вивіска» НАСК «Оранта» афішує уявно стабільний фінансовий стан і може ввести в оману клієнтів і потенційних інвесторів страхової компанії, але не державний уповноважений орган, який здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг. Так, глава Нацкомфінпослуг Андрій Стасевський пообіцяв провести позачергову комплексну перевірку фінансового стану НАСК «Оранта» і в разі підтвердження наявних у його розпорядженні фактів ввести в компанію тимчасову адміністрацію.

Схоже, що політика стратегічного обману, якої дотримується Олег Спілка, в цей раз зіграє для керівництва НАСК «Оранта» (Спілки Олега Вікторовича, Тимінського Олександра Івановича і Пугачова Ігоря Генріховича) злий жарт, за аналогією з відомою дитячою казкою «Троє поросят», де при першому сильному подиху солом’яний будиночок просто розсипався.

Джерело: http://digest.comments.ua/2012/07/06/348497/natskomfinuslug-verit.html





Коментарі (0)
avatar