реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Обід з нітратами

Яка норма нітратів допустима на столі ?
У магазинах з’явилися цінники на яких вказано кількість нітратів. Тому чернігівці запитують у громадській приймальні на сайті державного підприємства "Чернігівський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації": чи відповідають показники допустимій нормі нітратів.
За словами виконуючої обов’язки начальника науково-випробувальної лабораторії харчової продукції та продовольчої сировини Світлани Тройно, кожен вид продуктів має свою допустиму норму.
Зокрема, капуста білокачанна рання (вирощена до 1 вересня) - до 900 міліграмів на 1 кг ваги, а пізня -500 мг/кг. Перець солодкий – до 200 мг/ кг, помідори – 150 мг/кг, огірки – 150 мг/кг, морква рання – 400 мг/кг, а пізня – 250 мг/кг.
Звична для нашого столу картопля має граничний рівень нітратів у 250 мг/кг, кабачки 400 мг/кг, буряк - 1400 мг/кг.
А для тих , хто не проти поласувати кавунами та динями, повинні знати, що граничний вміст нітратів не може перевищувати у кавуна 60 мг/кг, а в динях - 90 мг/кг.
І найголовніше Конституція України у статті 50 гарантує:
«Кожен має право на безпечне для життя і здоров'я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди. Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація ніким не може бути засекречена»
Тому у будь-якому магазині, який торгує городиною, має бути інформація і про вміст нітратів, інакше вона не повинна потрапляти до магазину.

Прес-служба ДП «Чернігівстандартметрологія».





Коментарі (0)
avatar