реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Новий московський ставленик у Білорусі

Московський патріархат призначив нового очільника Білоруської православної церкви, яка структурно входить до складу РПЦ. Ним став рязанський єпископ Павло. Новий митрополит Мінський та Слуцький ніколи не жив у Білорусі та не володіє білоруською мовою. Він відомий своїм скандальним висловлюванням про наявність у Росії великої кількості зброї масового знищення, яку буде використано, якщо будуть «допікати» ззовні.

За 35 років служіння головою Білоруської православної церкви митрополит Філарет, якого від учора відправили на пенсію, не зміг підготувати собі наступника, якого погодилися б затвердити у Москві. Синод Російської православної церкви призначив новим очільником БПЦ росіянина та ще й людину, відому своїми антизахідними та націоналістичними висловлюваннями.

Зокрема, у грудні 2011 року митрополит Павло висловлював своє обурення підтримкою Заходом «кольорових революцій».

«Хотів би попередити, що Росія вам не Грузія, не Україна, не Єгипет чи Лівія. В Росії є величезна кількість засобів масового знищення. У нас є і атомна, і бактеріологічна зброя. І, на відміну від американців, для більшості росіян життя ламаної копійки не варте. Будуть нас допікати – у відчайдушному стані, коли нас будуть заганяти у глухий кут, нам нічого не залишиться, як відкрити щось на кшталт «чорнобильського краника». І в цьому випадку постраждають всі – і американці, і багаті європейці», – сказав митрополит.

Ці слова нового керівника православної церкви в Білорусі багато кого стурбували. Зокрема, мінська газета «Наша нива» висловила нерозуміння, що такого владику призначили в країну, де багато хто постраждав від чорнобильської радіації, і призначили, не спитавши нікого з місцевих. Це, на думку газети, відвертий прояв російського великодержавного шовінізму.

Проте серед білоруських священників та мирян відкритих протестів не буде, вважає опозиційний політик, співголова партії «Білоруська християнська демократія» Павло Северинець.

«Здивування з цього приводу, напевно, є, його новий митрополит може розвіяти, коли зробить якісь позитивні кроки. Коли цього не буде, це здивування може рости далі, і це небезпечно для церкви», – зауважив Северинець.
радіо Свобода



Теги:московський патріархат, Україна - Білорусь


Читайте також



Коментарі (0)
avatar