реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Німці судять українця. Щоб виправдатися перед євреями?

Європейська преса продовжує висвітлювати перебіг судового процесу у німецькому Мюнхені, над ймовірним нацистським охоронцем у польському таборі смерті Собібор, де судять українця за походженням, депортованого зі США Івана (Джона) Дем’янюка.
Оглядачі зауважують, що перебіг процесу і реакції на нього у світі все більше непокоять німців, бо виникає низка деталей щодо ймовірного поспішного виправдання німецькими судами у минулому тисяч колишніх нацистських офіцерів, котрі були причетні до нищення євреїв у нацистських таборах смерті.

Газети також висвітлюють перебіг змагання між Києвом і Прагою щодо ймовірного прийняття у себе двох президентів – США та Росії – котрі мають підписати нову угоду про скорочення стратегічних озброєнь. Оглядачі також занепокоєні ймовірною зміною глобального статусу України, нова влада котрої хоче ухвалити закон про позаблоковий статус держави і цим поставити хрест на планах вступу України до НАТО.

Польська «Ґазета Виборча» продовжує висвітлювати перебіг мюнхенського судового процесу над Іваном Дем’янюком. Газета інформувала про судову ініціативу родин євреїв (рідні котрих загинули в нацистському таборі смерті поблизу міста Белза) щодо нинішнього свідка на судовому процесі Дем’янюка, німця, вахмістра СС у концтаборі поблизу Белза Самюеля Кюнце.

Сьогодні польське видання друкує інтерв’ю з відомим експертом з історії нацизму, віденським доктором Анетою Вайнке. Пані Вайнке вважає, що після ухвал Нюрнберзького процесу, «вироки німецьких судів були символічними». Австрійський експерт також зауважує, що перебіг процесу над Дем’янюком «викликає в Німеччині все більше занепокоєння». «Бо як таке можливе, що судять пересічного охоронця, а коменданта підрозділу СС у Травніках під Любліном, де нібито проходив вишкіл Дем’янюк, німецький суд у 70-ті роки виправдав». Анета Вайнке наголошує, що нинішній суд у Мюнхені мусить брати до уваги попередні рішення судів і вироки щодо попередників Дем’янюка і запитує: «Як суд дасть собі раду з цим?».

Василь ЗІЛГАЛОВ, радіо "Свобода"
http://www.radiosvoboda.org/content/article/1986694.html




Теги:Німеччина, Іван Демянюк, СС, антисемітизм, євреї, Радіо Свобода


Читайте також



Коментарі (0)
avatar