реклама партнерів:
Головна › Новини › СПОРТ

Небесні люди -- парапланеристи. ФОТОрепортаж

Як ми вже повідомляли (Див.: Парапланеристи -- дотик до неба ), з 9 по 12 червня на аеродромі поблизу Количівки під Черніговом відбувся чемпіонат України з мотопарапланерного спорту

Головна людина чемпіонату

Віце-президент Федерації парапланеризму України зі спорту, головний натхненник, організатор і розпорядник цього чемпіонату Володимир Перевалов (на фото -- з сайту http://nearbirds.com/ ), незважаючи на організаційні клопоти, дав коротке інтерв’ю, хоча, на мою думку, цей неординарний і талановитий чоловік гідний окремої публікації. І я думаю, що вона неодмінно з’явиться в майбутньому.

-- Отже, Володимире, яка переслідувалася мета при організації такого чемпіонату?

-- Головною є мета якомога ширше популяризувати цей вид спорту, вивести його на істотно новий рівень, надати йому більшої яскравості та видовищності. Тому що парапланерний спорт – це дуже красивий вид спорту.

-- Які у нас проводяться змагання з парапланерного спорту?

-- Скажімо, торік і позаторік ми такий чемпіонат України провели в Македонії.

-- Чому саме в Македонії?

-- Насамперед тому, що там гірська місцевість, тобто вже самі природні умови сприяють ефективності таких змагань.

Україна ж за своїми кліматичними та рельєфними умовами є просто ідеальною для мотопарапланерного спорту. Тож, використовуючи набутий досвід європейських змагань, ми намагаємось й нашу державу вивести на серйозний і авторитетний рівень.

-- А як у Ваше життя прийшов парапланеризм і як давно це сталося?

-- О-о-о! (посміхається) Цим видом спорту займаюся вже шістнадцять років. До цього захоплення були яхти, альпінізм (Володимир Перевалов – майстер спорту з альпінізму. – Прим. авт.), підводний спорт, а одного разу товариш запропонував політати.
Чесно кажучи, спочатку нічого особливого я не відчув. А пройняло по-справжньому, тільки коли самостійно набрав висоту і сам керував своїм польотом. Ось тоді й зрозумів – це дійсно моє. З того часу й літаю, інструктую новачків. А ще – фотографую для себе та різних видань, знімаю документальні фільми.

-- А хто Ви за професією?

-- Авіаційний інженер. Закінчив інститут 1990 року, працював на Байконурі і навіть у проекті «Буран» є шматочок моєї роботи. Ну а потім… Багато чого було потім. Сьогодні у мене зовсім інше життя, в якому
парапланерний спорт займає доволі вагоме місце. І по фінансових витратах – також (сміється).

-- Наскільки мені відомо, парапланеризм у світі дуже популярний. В яких країнах Вам пощастило побувати?

-- Багато де: Венесуела, Колумбія, Індія, Непал, Франція, Іспанія – це ще не весь перелік.

-- А яка країна найбільше припала Вам до вподоби?

-- Колумбія. Однозначно! Колумбія – найкраща.

-- Чим?

-- Всім! Клімат, люди, обстановка, умови для життя і спорту – все дуже гарне.

-- Чому для проведення нинішнього чемпіонату був обраний Чернігів?

-- Тому що кращого місця годі шукати – саме географічне положення Чернігова дуже вдале: кордон близько і тому немає особливих проблем приїхати сюди з Росії та Європи. Щоправда, російську команду затримали на митниці. А от команда з Литви приїхала. І це дуже добре, тому що у цій команді – справжні професіонали і нашим хлопцям з Кременчуга, Харкова, Запоріжжя є чого повчитися.

-- Про що Вам мріється?

-- Створити в Україні базу для проведення європейського етапу Кубка світу. Таких чемпіонатів світу проводиться всього шість на рік – по континентах: в Азії, Америці, Європі… І у нас є шанси для організації змагань такого рівня.

Литовські гості

Перед початком змагань я трохи поспілкувалася з литовською командою та її капітаном Сігітою Алєнічевою.

-- Наскільки популярний парапланеризм у Литві?

-- О! Дуже популярний! На другому місці після баскетболу, -- жартують литовці. В Литві є Федерація пілотів ультралегких літальних апаратів SLA ULOPF. Очолює її Юркенас Кястутис. Інформацію про парапланеристів Литви можна прочитати тут: http://www.flyotto.lt/, а також тут: http://www.paramotors.lt/

-- Чи приїздили ви в Україну раніше?-- Ні. Це наша перша така поїздка.

-- А в інших країнах були? І де саме?

-- Не так давно брали участь у чемпіонаті світу з пара планерного спорту, який проходив у Китаї. Посіли там перше місце. А взагалі змагалися з колегами у Польщі, Естонії, Фінляндії, Чехії, Англії, Латвії.

-- Чи великий ваш клуб парапланеристів?

-- Чималенький. Він об’єднує майже півтори сотні спортсменів і існує вже сім років.

-- Де виготовляють ці чудові апарати, на яких ви піднімаєтесь у небо?

-- Мотори виробляє Італія. Складає апарати литовська фірма.

Фанати неба

Поспілкувавшись кілька годин із спортсменами, я зрозуміла, що в цьому виді спорту, втім, як і всюди, практично все залежить від ступеня захоплення людини. Парапланеризм – хобі не дешеве і тим не менше, його фанатів з кожним роком у світі більшає.

А щоб ви мали уяву, назву деякі цифри. Скажімо, новий літальний апарат коштує від 3-х до 4-х тисяч євро (вживаний – до 2,5 тисяч євро). До цього треба додати вартість крила та шолома – це ще 2 тисячі євро, ну й плюс інші «дрібниці» типу рації, комбінезона, JPS тощо.

Так що, захоплюються парапланеризмом люди, як правило, серйозні, врівноважені, і захоплення це стає для них не просто хобі, а якоюсь мірою й формує спосіб життя – нові країни, нові знайомства, нові досягнення.

Ну а нам безумовно, цікаво, хто ж переміг у цьому чемпіонаті України? Слово знову – Володимиру Перевалову.

Підсумки чемпіонату

-- За загальним заліком перше місце посів Володимир Яворський, друге -– Томас Райбикіс, третє – Паулюс Бурчикас.
В українському заліку першість виборов також Володимир Яворський, другий результат показав Костянтин Козар, третій – Денис Українцев.

Детальну інформацію можна переглянути на http://ukrop-power.at.ua/ , а ті, хто серйозно зацікавився парапланеризмом, можуть подивитись наш сайт http://nearbirds.com/

-- А де проходитимуть наступні змагання парапланеристів?

-- Парапланеристи невдовзі змагатимуться за Кубок Криму, а потім візьмуть участь у Чемпіонаті України в Македонії. А у вересні пройдуть змагання з моторного планеризму на Кубок Величка.























Довідка «Сіверщини»
Параплан — найбільш повільний з літальних апаратів, які важчі повітря. Швикість апарата коливається в межах 20-70 км/ч. Він є одним з найбільш безпечних літальних апаратів за рахунок своєї низької швидкості, схильності учбових моделей до самостійного виходу на стаціонарні режими планування і завдяки мінімальним вимогам до майданчика для екстреної посадки.
Парапланерний спорт набуває все більшої прихильності у світі. І як зазначив Володимир Перевалов, скажімо, в одній лише Німеччині офіційно зареєстровано 54 тисячі парапланеристів!


Інеса ФТОМОВА

Чернігівський район
Фото автора






Теги:парапланерний спорт, Володимир Перевалов, Литва


Читайте також



Коментарі (0)
avatar