реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Наливайченко: Тендерна мафія з’їдає фінансування соціальних програм

Влада не має права скорочувати соціальні виплати для чорнобильців та інших вразливих категорій громадян, допоки зберігаються існуючі привілеї для високопосадовців, а мільярди бюджетних коштів розкрадаються через корупцію в системі державних закупівель. Про це заявив лідер Громадської ініціативи «Оновлення країни», голова політради «Нашої України» Валентин Наливайченко.
За його словами, заяви віце-прем’єра Тігіпка про те, що в держави немає коштів на соціальні виплати та підвищення прожиткового мінімуму, є чистої води лицемірством на тлі неконтрольованих розтрат бюджетних коштів чиновниками через тендерні процедури, зокрема, придбання товарів і послуг в одного учасника.
Наливайченко звернув увагу на те, що за офіційними даними Рахункової палати України, у 2010-му за позаконкурентною (читай – корупційною) процедурою було здійснено майже 63% державних закупівель. При цьому, якщо середня вартість однієї закупівлі, здійсненої на конкурентних засадах, становила 1,5 млн. грн., то середня вартість однієї закупівлі, проведеної на позаконкурентних засадах, - 51 млн. гривень.
За висновками Головного контрольно-ревізійного управління України, втрати бюджету від застосування корупційних тендерних схем у минулому році становили понад 10 млрд. грн., а за оцінками експертів «Transparency International», держбюджет щорічно втрачає близько 3 млрд. євро.
Наливайченко наголошує, що тендерна корупція з’їдає бюджетні кошти, які мали б піти на фінансування соціальних програм, наповнюючи кишені вузького прошарку чиновників на центральному і регіональному рівнях.
«Така ситуація абсолютно влаштовує теперішню владну команду», - сказав він.
На це вказують як нещодавно ухвалений новий закон про держзакупівлі, який суттєво розширює можливості для корупційних зловживань, так і відсутність реальної протидії правоохоронних органів тендерним розкраданням.
«Зрештою, достатньо ознайомитися з даними офіційного вісника держзакупівель та незалежного сайту «Наші гроші» для того, щоб переконатися, що співучасниками тендерної змови є багато урядовців і народних депутатів, які на телекамери рвуть на собі сорочку за народ», - говорить Наливайченко.
Він підкреслив, що знищення корупційних схем у сфері держзакупівель є першочерговим кроком для наведення порядку в державі та ефективного використання бюджетних коштів в інтересах громадян.

Джерело "Оновлення країни"





Коментарі (1)
avatar
1
Ну ветеранів бідних вже б не чепали!Немає у сьогоденної бандитської влади жодної святості!Псевдоблагодійність "по-радянські", яку Янукович демонструє на своїх збіговиськах і реальне нищення найуразливіших верств населення - ось головна тенденція ганебної картини ставлення до людей владою.... Геть таку банду!
avatar