реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

''Нафтова війна'' між Мінськом та Москвою почалася

Валерій Боянівський
для Бі-Бі-Сі, Мінськ

Росія майже на кожен Новий рік має проблеми з постачанням енергоносіїв своїм сусідам та до Європи. Минулого року тривали суперечки з постачанням газу Україні, цього року виникли проблеми з експортом нафти до Білорусі.
Мінськ та Москва досі не можуть узгодити умови постачання нафти та розподілу експортного мита у 2010 році. Залишається загроза повторення ситуації 2007 року, коли постачання нафти до Білорусі та країн ЄС через Білорусь було призупинено на три дні.

Минулої неділі Рейтер цитував нафтотрейдерів з Росії, які заявили, що постачання нафти до Білорусі призупинено з 1 січня через відсутність двостороннього договору.
На європейських біржах відразу підскочили ціни на нафту. Але тривога була передчасною й увечері 3 січня російська нафта на білоруські нафтопереробні заводи таки пішла. Без договору.

Про це у понеділок повідомив віце-прем’єр російського уряду Ігор Сєчін. Транзит російської нафти до Європи теж продовжується без перешкод, сказав пан Сєчін:
«Російська сторона зробила пропозицію щодо подовження пільгових постачань нафти Білорусі у обсягах, необхідних для внутрішнього споживання. Баланс цих обсягів вивчається міністерствами енергетики Білорусі та Росії. Ми вважаємо, що цей обсяг становитиме до шести мільйонів тонн.»

Ще 15 мільйонів тонн нафти на рік мають постачатися до Білорусі з урахуванням так званого експортного мита. Це нафта, яку мають переробляти в Білорусі для продажу нафтопродуктів на Захід.

Митний союз "підірвано"
Уряд Білорусі наполягає на тому, що вся імпортована російська нафта має бути безмитною, тому що з 1 січня Білорусь та Росія увійшли до спільного з Казахстаном Митного союзу. Мінськ загрожує Москві виходом з цього союзу та зупиненням транзиту російської електроенергії через Білорусь до Калінінградської області – також тому, що немає нового договору.

Ціна питання – 5 мільярдів доларів, які отримав би бюджет Білорусі за рахунок продажу нафтопродуктів на експорт, якби Москва пішла на поступки Мінську.

Але Москва на поступки не йде.
"Росії дуже залежить на тому, щоб показати світові, що Білорусь та Україна є ненадійними транзитерами, що вони не виконують Європейську енергетичну хартію... Крім цього, Росія хотіла б підірвати зближення Білорусі з Євросоюзом."
Уладзімір Мацкєвіч

Прем’єр Владімір Путін доручив Ігорю Сєчіну продовжувати переговори, «виходячи з наших спільних інтересів та російського законодавства». Білоруський президент та прем’єр наразі мовчать.

На думку колишнього головного інженера об’єднання «Гомельтранснафта» Аляксандра Бардовскага, Москва та Мінськ врешті дійдуть компромісного рішення, як це було у 2007 році.

Суперечка не лише за гроші
Але тоді Мінськ фактично програв «першу нафтову війну»: «Програв тому, що Росія почала будувати новий нафтопровід БТС-2. Вони там орієнтуються на 50 мільйонів тонн нафти на рік. А 50 мільйонів – це обсяг, який іде тепер через Білорусь до Польщі та Німеччини.»

Мінськ та Москва сперечаються не лише за великі гроші, вважає незалежний аналітик Уладзімір Мацкєвіч з Мінська:

«Щодо інформаційної сторони цього конфлікту, то Росії дуже залежить на тому, щоб показати світові, що Білорусь та Україна є ненадійними транзитерами, що вони не виконують Європейську енергетичну хартію... Крім цього, Росія хотіла б підірвати зближення Білорусі з Євросоюзом, яке спостерігається останнім часом».

На думку пана Мацкєвіча, цьогорічний нафтовий конфлікт між Мінськом та Москвою вже підірвав митний союз Білорусі з Росією та Казахстаном.

Таким чином нова «нафтова війна» між Мінськом та Москвою почалася. Поки що триває м’яка її форма. Закручення кранів трубопроводів ніхто, однак, не виключає.




Теги:нафтова війна, Білорусь, Лукашенко, Мєдвєдєв, Москва-Мінськ


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Бацька - молодець! Повчитися б у нього нашим лідерам! Та хоча б міста трохи розчистити і народ навернути не до пива, а до спорту...
avatar