реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Муженко розповів через кого Україна втратила Крим

Глава Генерального штабу Збройних сил України Віктор Муженко розповів про дії, які планували військові на початку березня 2014 року, коли російські війська висадилися в Криму і захопили ряд стратегічних об’єктів на півострові.

За його словами, 1 березня розглядали варіант проведення десантної операції з метою висадки в Криму і захоплення аеродромів, посилення українських силовиків і перешкоджання російським військовим у просуванні. Про це розповідає сайт ZIK

«Планували перехопити вузький перешийок між самим Кримом і Керченським півостровом силами підрозділів 95-ї бригади. Передбачалося посилити ці ж угруповання 1-м батальйоном морської піхоти, який був розташований у Феодосії, і перевести туди ж 501-й батальйон, який тоді перебував в Керчі. Підрозділи 95 Оаембр планували перекинути літаками на аеродром Кіровський», – розповів Муженко виданню Українська правда, – передає «Новоє время»

Він зазначив, що через Арабатську стрілку планували введення техніки на півострів.

Стратегічний розрахунок українського командування будувався на блокуванні доріг з Сімферополя на Севастополь і Ялту, що дозволило б не допустити загарбників з південного берега півострова у степовий Крим.

Муженко підкреслив, що ці плани не були реалізовані, оскільки після засідання РНБО 1 березня вище військове керівництво відмовилося підтримувати відповідну операцію, завуальовану під військові навчання.

«Чому так сталося? Я не знаю. Можливо, на засіданні РНБО було прийнято відповідне рішення. Якщо немає політичного рішення, військові такі рішення не приймають», – резюмував глава Генштабу. Нагадаємо, що в.о. Президента тоді був Олександр Турчинов, а в РНБО секретарем був (але очолює глава держави) Андрій Парубій. На засідання РНБО допустили Юлію Тимошенко, яка не була членом РНБО, де вона закликала, щоб жоден український танк не виїхав з казарми (танки в казармах не стоять - ну, то таке...). І всі ті чоловіки послухалися жінку - "московську зозулю", яка хіхікала з Путіним...

Раніше глава Генштабу розповідав, що під час окупації Криму українські бійці спецпризначення вступили в бій з російськими диверсантами на материковій Україні.

Росія окупувала Крим у лютому-березні 2014 року, після розгорнула агресію на Донбасі і підтримала місцевих сепаратистів.



Теги:Муженко, російська окупація, РНБО, Крим


Читайте також



Коментарі (0)
avatar