реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Москва православна?

Мусульмани Росії в четвер, 8 серпня, відзначають одне з головних свят - Ураза-байрам. У Москві головним центром святкування стала соборна мечеть. На богослужіння, яке очолив голова Ради муфтіїв Росії Равіль Гайнутдін, зібралися десятки тисяч мусульман.

Свято в цьому році проходить в умовах особливих заходів безпеки, вони пов'язані з тим, що Ураза-байрам збігається за часом з підготовкою до відкриття чемпіонату світу з легкої атлетики.

Напередодні столична влада погрожували не лише пропускати тих, хто прийде на молитву через металошукачі, але й перевіряти паспорти. Однак, судячи з повідомленнями, що надходять, мінімум в одному місці - на проспекті Миру - паспорти не перевіряли.

Площа і вулиці, прилеглі до розташованої неподалік від станції метро "Проспект миру" мечеті, були заповнені віруючими. На намазі, зокрема, були присутні посли Іраку, Туреччини, Кувейту, ряду країн Центральної Азії. Молитва пройшла без інцидентів.

Микита Баталов пише в Twitter, що "відразу після намазу у мечеті продають купу всякої фігні: духи, диски, сім-карти і чохли для айфона".

Точних оцінок чисельності присутніх від влади поки не надходило, попередньо у всіх виділених для святкування місцях влади очікували до 170 тисяч осіб, як це було минулого року. Нагадаємо, що минулого року храми на Пасху в Москві відвідало близько 186 тисяч людей, а цього року, після зауважень з боку Мосовської патріархії щодо результатів минулорічного підрахунку, московська поліція нарахувала вже до 300 тисяч прихожан.

Близько трьох тисяч поліцейських і військових забезпечують безпеку в столиці. Проїзна частина вулиць, які ведуть до місць богослужінь, перекрита.

Служби з нагоди свята проходять у всіх мечетях країни. Цього року для мусульман у столиці було виділено три додаткові майданчики - в павільйоні парку "Сокольники", в парку імені 60-річчя Жовтня, а також на території фізкультурно-оздоровчого комплексу "Ізумрудний".

У республіках Північного Кавказу у зв'язку зі святом оголошено вихідний день. Найдовше офіційні вихідні триватимуть в Інгушетії - до 10 серпня.

У Twitter @ JhPuchkova повідомляється, що в Уфі, де трансляцію веде Перший канал, "дідок у зеленій чалмі вже півгодини читає з папірця слова Путіна і Медведєва".

У Петербурзі кілька тисяч мусульман зібралися для молитви біля Соборної мечеті на Петроградській стороні.

Люди розташовуються як у самій мечеті на Кронверкському, так і на території навколо - газонах, пішохідних доріжках. Перекрита для руху транспорту частину Каменноостровского проспекту. У мечеті зібралися "десятки тисяч людей". Станцію метро "Горьковская" закрили для входу. Громадський порядок у місцях проведення масових заходів охороняють понад 700 поліцейських.

Крім того, до восьми тисяч осіб, за попередніми даними, взяли участь у святковій молитві у квартальній мечеті в Коломяги. Там порядок забезпечували дві вантажівки з ОМОНом. Ще до 3500 чоловік зібралися в Апраксиному дворі. Там знаходиться молитовна кімната, однак віруючі розмістилися на площі на території ринку. Там також чергував ОМОН.

Ураза-байрам (Ід аль-фітр, рамазан-байрам) - свято розговіння на честь завершення посту в місяць рамадан. Хоча він і називається "малим святом", Ураза-байрам, знаменуючи закінчення важкого періоду посту, є більш радісним і значним, за народними уявленнями, ніж "велике свято" - Курбан-байрам. У перший день здійснюється спеціальна загальна молитва, інформує Religio.ru. У число ритуалів Ід аль-фітр входить святкова трапеза, біднякам роздають милостиню, відвідують друзів, дарують подарунки. Традиційно вважається необхідним відвідати могили предків.

За матеріалами: newsru.com



Теги:Русский мир, москва, Україна - Росія, мусульмани


Читайте також



Коментарі (0)
avatar