реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Московити ліниві, хоч і вмілі

Колись до Московщини приїхав з посольством один швед, що розвідував і змальовував фортеці. Він був настільки геніальним у свої 20 років, що всі висновки про Московщину спресував у кілька влучних речень.

"Про Росію в цілому слід сказати

1. Що люди раболіпні, але при цьому горді і дуже самовдоволені, зневажають всіх іноземців.

2. Що росіяни дуже сильні, міцні статурою. Вони дуже працездатні, але при цьому дуже ліниві. І якщо потреба не примушує їх працювати, то вони вдаються до розгулу.

3. Що їхній характер найбільше проявляється в обмані і шахрайстві при торгівлі, бо чесність московитів рідко встоїть проти грошей. Вони так жадібні і хитрі, що вважають наживу честю.

4. Що росіяни не знають великодушності, вважають брехню гідністю. Вони вміють приховувати свої наміри, так що часто слід розуміти їхні слова в протилежному сенсі.

5. Що росіяни за своєю природою дуже вмілі у всяких ремеслах і задовольняються малим, як в спорядженні, так і в їжі. Це можна помітити під час їх подорожей і походів, бо купець або солдат бере з собою в дорогу не більше мішка вівсяної муки, кілька ложок якої він розмішує у воді або квасі, і ця суміш замінює йому їжу і питво ...

9. Що друковані карти в Московії здебільшого фальшиві».

(Ерік Пальмквіст, учасник шведського посольства в Московію (1673 - 1674 г.). У 20-річному віці склав дивно точні і компетентні військові карти Московії. «Кілька зауважень про Московію, її дороги, укріплення, фортеці і кордони під час останнього Королівського посольства до Московського царя».

Олександр ПАЛІЙ



Теги:іноземці про росію, Олександр Палій, Московщина


Читайте також



Коментарі (0)
avatar