реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Миколиного ярмарку не буде!

Історія проведення Дня Миколи у Прилуках (а в його рамках – і Миколиного ярмарку) сягає своїм корінням урочистого дня 17 травня 2008 року, коли за кошти мецената Юрія Коптєва біля МБК був відкритий пам’ятник народному артисту, нашому землякові.

Той сонячний весняний день перетворився для людей на велике загальноміське свято, і започаткував славну культурну традицію – щорічно у день народження актора вшановувати його пам'ять у рідному місті. Головними подіями святкування стали театральний фестиваль і Миколин ярмарок, які збирали у Прилуках жителів усієї України та сусідніх держав. У поточному році у Яковченка ювілей - Миколі Федоровичу виповнюється 110! Відзначення цієї події заплановане на державному рівні: є розпорядження Кабінету Міністрів №113-р від 27 січня 2010 року, яким, серед інших заходів, передбачені створення музею Миколи Яковченка у Прилуках та присвоєння імені актора одній з місцевих вулиць.

Як же виконуватиметься це розпорядження Кабміну і з яким настроєм місто готується відзначити ювілей славетного земляка – газета «В двух словах»
спробувала з’ясувати у представників прилуцької влади та громадських організацій.

Ігор Павлюченко, редактор журналу «Прилуки. Фортеця», керівник проекту «Дім Миколи»:

- Взагалі, ювілей – це добра нагода поговорити про самого Миколу Федоровича. За що ми його любимо і шануємо? За видатний комедійний талант; за те, що він був успішним, не ставши холуєм і циніком, не був падлюкою і зрадником. За ту любов, яку дарував ближньому. А що іноді випити любив – то це від переконання, що надмірна тверезість висушує душу. Завдяки кращій українській кінокомедії «За двома зайцями» (за участю Миколи Яковченка) ми можемо розпізнавати в нашому повсякденному житті Свиридів Голохвостих і Пронь Сєркових, ким би вони себе не подавали. Яковченко – потужний антидепресант в дезорганізованому приниженому суспільстві, одна з моделей поведінки як виживати, коли негідники псують життя. А День Миколи ми обов’язково відсвяткуємо вже вчетверте в арт-кафе «За двома зайцями».

Світлана Бірюзова, начальник відділу культури та туризму Прилуцької міської ради:

- До 110-річчя Миколи Яковченка ми вже почали готуватися. На Дні Миколи заплановано чимало творчих заходів. Зокрема, відкриття нового прилуцького театру – Муніципального (керівник Валентина Булатова). Його прем’єрні виступи проходитимуть упродовж двох днів поспіль, 16 та 17 травня. Також плануємо повторну демонстрацію виставки архівних документів Миколи Яковченка, презентація якої відбулася 6 квітня у день відкриття конкурсу акторської майстерності (до речі, фінальний тур конкурсу пройде у Києві теж 17 травня) та виставка дитячого шаржу «Я малюю Яковченка». У ті травневі дні, 15-го числа (напередодні дня народження Миколи Яковченка) відзначається міжнародний День родини. У її рамках відбудеться загальноміська виставка; натомість не буде Миколиного ярмарку, який на день народження Яковченка два роки підряд проходив у Прилуках.

Орися Григоренко, голова прилуцького осередку Всеукраїнського товариства «Просвіта»:

- Те, що в ювілейний рік Миколи Яковченка відмінили Миколин ярмарок, для мене виявилося неприємною новиною. Це тим більше дивно, що місто заробляє на таких заходах. Вже стало традиційним проводити у рамках ярмарку акцію «Письменники за прилавком», коли відомі українські автори самі продають власні книги. І цієї весни до мене вже телефонували видавці та письменники, хотіли приїхати на ярмарок поторгувати – а ярмарку, виявляється, не буде! От і змушена була всім відмовляти.

А тепер пропонуємо вашій увазі думки прилучан щодо Миколиного ярмарку.

Катерина, студентка Прилуцького педагогічного коледжу ім. І. Франка:

- Я дуже чекаю Миколиного ярмарку, бо там завжди можна побачити стільки цікавого і придбати ексклюзивні речі. Ходжу на цей ярмарок щоразу, подобається все: і експозиції майстрів, і святкова атмосфера, і розваги. Особливо ж люблю вишивку, вишиваю сама. А на ярмарку вишиваних виробів так багато!

Ірина Вікторівна, тимчасово не працює:

- Прилуки вже й уявити не можу без Миколиного ярмарку. Він приходить разом з весною і радує першими квітами, розмаїттям товарів з усіх усюд. А ще – святом театру, коли у Прилуках можна побачити багато цікавих спектаклів.

Любов Олексіївна, знаходиться у декретній відпустці

- Якщо врахувати, що зараз я – у відпустці по догляду за дитиною, то Миколин ярмарок для мене справді дуже велике свято. Можна пройтися містом, побачити знайомих. З нетерпінням вже зараз чекаю 16 травня, щоб ці сірі будні змінилися таким яскравим дійством! До того ж, на весняному Миколиному ярмарку завжди можна придбати щось гарне – ось, наприклад, два роки тому купила це пальто.

Петро Митрофанович, пенсіонер:

- На Миколиному ярмарку буваю щороку, і вважаю, що він потрібен Прилукам. Цього ярмарку особливо чекають онуки. Вони дуже полюбляють роздивлятися усілякі вироби народних майстрів, знайомляться з українським мистецтвом. Цікаві нам і театральний фестиваль, і різноманітні розваги.

Людмила Смик
За матеріалами газети "В двух словах",
№19, 6 травня 2010 року




Теги:Микола ЯКОВЧЕНКО, Прилуки, Миколин ярмарок, За двома зайцями


Читайте також



Коментарі (0)
avatar