реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Меркурія Бригинського визнано загальноцерковним святим

Синод Української православної Церкви Київського патріархату під головуванням патріарха Київського і всієї Руси - України Філарета постановив визнати святого Меркурія Бригинського загальноцерковним святим. До цього він вважався місцевочтимим.

Рішенням Священного Синоду (журнал №34 засідання від 21 жовтня 2011 р.) преподобний ігумен Меркурій Бригинський був причислений до лику святих для місцевого шанування. Цього ж дня відбулося знайдення його чесних мощей у с. Бригинці Бобровицького району Чернігівської області, які виявилися частково нетлінними. Під час знайдення мощей його учасники – преосвященний єпископ Іларіон (Процик) та духовенство Чернігівської єпархії, відчули духмяний аромат від могили та мощей преподобного, який відчувався також і у домовому храмі на честь святителя Феодосія Чернігівського при єпархіальному управлінні, де спочатку перебували святі мощі.

Після урочистого прославлення преподобного Меркурія, яке відбулося 7 грудня 2011 р. у кафедральному соборі святої великомучениці Катерини м. Чернігова при служінні єпископату на чолі зі Святійшим Патріархом Київським і всієї Руси-України Філаретом, мощі преподобного ігумена Меркурія з честю зберігаються у цьому храмі у відкритій раці, до якої постійно прибувають на поклоніння не лише парафіяни собору і жителі Чернігівщини, але й паломники з України та з-за кордону, в тому числі православні віруючі інших Помісних Церков. Перед святими мощами регулярно звершуються молебни та акафісти.

За свідченням духовенства кафедрального собору та інших достовірних свідків за минулий час сталося кілька випадків чудесних зцілень після молитовного звернення до преподобного ігумена Меркурія, в тому числі зцілень від невиліковних хвороб.

Вищезазначеним підтверджується поширення шанування преподобного ігумена Меркурія за межами Чернігівської єпархії.



Теги:Катерининська церква, чернігівські святі, Чернігівська єпархія, Меркурій Бригинський


Читайте також



Коментарі (0)
avatar