реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Меркель і штазі

З читацького щоденника провінціала

Десь промайнула була захоплена рецензія Володимира В'ятровича на книгу Кеті Мартон "Канцлерка" - про Ангелу Меркель. Не знаю чим так захоплений В'ятрович - хіба що легкістю викладу.

Бо для уважного читача книга підтверджує давній контакт Ангели Меркель зі штазі - східнонімецьким аналогом КДБ, а можливо й із самим КДБ СРСР напряму, бо де б це було дозволено іноземці в глухі радянські часи мандрувати по СРСР автостопом?!

Так ось - її батько, пастор лютеранської церкви добровільно приїхав служити у східну, окуповану Німеччину. Окей, будемо думати, що його туди покликав непереможний потяг християнського проповідника. Але - після кількох розмов зі штазі родина пастора Горста Каснера раптом отримує від влади два автомобілі! Це в поселенні на 30 хат! І це в післявоєнній Німеччині - розбитій, бідній і голодній, коли деякі німці збирали об'їдки вздовж залізничних колій, а частина помирала від голоду... Чи ж дивуватись, що його 15-річна донька здобуває перемогу в олімпіаді з російської мови і їде по путівці у Москву?

Вона поступає у престижний Лейпцигський університет. Власне, Східна Німечина була найжорсткішим аналогом СРСР, де дітям священиків не було дороги у вузи. Ангелі тоді Каснер - такий шлях був.

А далі взагалі анекдот для легковірних - закінчивши вуз, вона з чоловіком хоче працювати у заштатному містечку Ільменау. Коли вона туди приїхала, з нею поговорили два агенти штазі і не дозволили тут працювати. І Ангела влаштовується в академію наук! Чи це авторка навмисне розкриває такі фокуси штазі чи просто не розбирається в реаліях політики, хоча себе зве мадяркою з окупованої Угорщини...

Можна ще наводити деякі цікаві дані про пані канцлерку - скажімо, як вона зрадила (політично, хоча, певно, й фізично у неї з чоловіками було не просто, бо один агент штазі доповідав - з її кімнати у халаті щопівроку виходить інший чоловік - ну, може той донощик заздрив ) двох своїх наставників - Лотара де Мезьєра, відомого реформатора східної Німеччини, і федерального канцлера Гельмута Коля, які й привели її в політику і всьому навчили.

Ні, Ангела Меркель - не моя героїня.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:штазі, Україна - Німеччина, Ангела Меркель, нові книги, Василь Чепурний


Читайте також



Коментарі (0)
avatar