реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Масаж стоп - ефект на всі сто!

СТОПА - ЦЕ «ЕНЕРГЕТИЧНЕ ВІКНО» ОРГАНІЗМУ, стверджує східна медицина і вона має рацію. Адже саме на стопі міститься найбільше енергетичних рецепторів. У традиційній східній медицині вважають, що через стопу можна отримати доступ до будь-якої частини тіла.

Тому так корисно регулярно проводити самомасаж стоп. Це не тільки стимулюватиме м’язи ніг, а й благотворно впливатиме на весь організм у цілому.

Для поліпшення стану здоров’я всього організму загалом, досягнення профілактичного й оздоровчого ефекту необхідно проводити повний масаж обох стоп. Його бажано робити кожного вечора, перед нічним відпочинком.

Перед масажем кілька хвилин варто походити босоніж, розминаючи стопи: стати на носки, потоптатися. Потім — прийняти теплу ванну для ніг. Важливим моментом самомасажу є зручність пози, що забезпечує розслаблення стопи: сидячи, із зігнутою ногою, коли стопа лежить на стегні іншої ноги; сидячи, з ногою на опорі, коли стопа розташована на сидінні стільця; напівлежачи-напівсидячи на кріслі, коли нога злегка спирається на край крісла; лежачи на спині з піднятою зігнутою ногою. Масаж проводиться теплими розігрітими руками. Рекомендується використовувати спеціальну масажну олію або крем.

Спочатку необхідно впливати на всю площу стопи. Масажувати ступню потрібно обома руками: пальцями, кулаками, кісточками пальців. Напрям рухів: від кінчиків пальців до п’яти. На пальці ніг не тиснути, а м’яко розминати: від нігтя до основи. Кожен палець масажують окремо. Коловими рухами масажують кісточку і щиколотку. Усі рухи повинні бути м’якими.

Сама методика самомасажу передбачає розтирання, переривчасті торкання, погладжування, легкі удари і пощипування. У процесі загального масажу виявляються больові точки. Це — зони ризику, «вікна» ослаблених органів, на які варто звернути особливу увагу. Точки болю потрібно масажувати особливо ретельно. Натискання на болючу точку і пауза мають чергуватися. Результат правильної дії на точку — зникнення болю. Недостатньо натискати тільки на больові точки. Необхідно впливати масажем на «сусідні органи», навіть якщо точки не болять під час натискання.

Загальний масаж кожної стопи потрібно проводити не менше трьох хвилин, а кожну болючу точку розминати не менше хвилини. Після закінчення масажу корисно потоптатися на масажному килимку з горбиками, потовщеннями і нерівностями.

Самомасаж підошовної зони ступень допомагає не тільки організму в цілому, а й усуває втому ніг, запобігає появі мозолів, регулює температуру ніг.

Стан наших ніг може розповісти і про негаразди в нашому організмі. Наприклад, вологі і холодні ноги свідчать про брак енергії в шлунку і тонкій кишці, а також про порушення функцій щитоподібної залози. Сухі і холодні ноги вказують на недостатню роботу серцево-судинної системи та на зміни в головному мозку. Вологі та гарячі — показник підвищеної температури тіла в разі запальних процесів і легеневих інфекцій. Сухі та гарячі — найчастіше в людей, які страждають від надмірної функції щитоподібної залози і підвищеної кислотності. Якщо права стопа тепла, а ліва — холодна, то слід звернути увагу на роботу серця. Ноги здорової людини повинні бути сухими і теплими.


ЯК ПРАВИЛЬНО МАСАЖУВАТИ СТОПИ

1. Сядьте, витягнувши ноги, потім ліву ногу покладіть собі на стегно правої ноги біля коліна. Праву долоню притисніть до підошви, а підйом обхопіть лівою рукою. Починайте погладжувати верх і низ стопи одночасними, але різноспрямованими рухами, не роблячи зупинок і не відриваючи рук.

2. Трохи звісьте ступню з коліна. Обхопіть кісточку ззаду правою рукою і промасажуйте великим пальцем внутрішній її бік. Рухи колові. Можна також застосувати масаж, натискаючи пальцем. Потім розітріть пальцем сухожилля від п’яти вгору.

3. Намацайте вказівним пальцем сухожилля великого і другого пальців ноги і натисніть між ними. Те ж саме виконайте з іншими пальцями.

4. Знову повністю покладіть ступню на стегно біля коліна і промасажуйте підошву коловими рухами великих пальців обох рук або однією рукою. Потім погладьте підошву короткими і прямими рухами у напрямку до пальців ноги. Натискайте при цьому досить інтенсивно.

5. Пройдіться рухом «гусениця» по внутрішньому боку стороні стопи великим пальцем лівої руки. Починайте від нижнього краю основи стопи, рухаючись до великого пальця ноги, потім піднімайтеся вище, до кісток плюсни.

6. Промасажуйте кожен палець ноги. Починайте з великого пальця, розминаючи його суглоби знизу великим пальцем руки від основи до кінчика. Потім ковзаючим рухом потягніть кожен палець, захоплюйте їх спочатку з боків, потім — зверху і знизу.

Повторіть усе спочатку, масажуючи другу ступню.

Підготувала Алла ГРІШИЛО
Такі поради -- постійна тематика чернігівської облсної газети "Біла хата"




Теги:масаж стоп, самомасаж, точки болю, коліна, масаж ніг, Біла хата


Читайте також



Коментарі (0)
avatar