реклама партнерів:
Головна › Новини › Подорожі

Мандрівка на вихідні: три природні парки

За один вихідний день автомобілем можна здійснити чудову осінню мандрівку в три парки Чернігівщини.

У Сокиринцях знаходиться садиба роду Ґалаґанів. Мальовничий ландшафтний парк площею 427 га з озерами, парковими спорудами і скульптурами є справжньою пам'яткою садово-паркового мистецтва ХІХ ст. і чудово гармонює з палацом в класичному стилі.

Основою його композиції є головна алея, палац та глибока перспектива пейзажу, що відкривається за палацом і завершується водним плесом ставу. Чудово збереглися і панський палац з ефектними сходами в парк, і весь комплекс службових приміщень початку ХІХ ст.

Біля палацу встановлений пам’ятник найвідомішому з українських кобзарів - Остапу Вересаю (1803-1890), який довгий час жив у Сокиринцях. Бували тут і Т.Шевченко, Л.Жемчужников, М.Лисенко

Тростянець - колишня садиба Скоропадських.

Парк у Тростянці заснував Іван Михайлович Скоропадський (1804-1887) – нащадок гетьмана Івана Скоропадського та дід останнього гетьмана України Павла Скоропадського.

В 1983 р. на базі парку (площа 196 га) створено заповідник з унікальною колекцією рослин. Тут налічується більш ніж 1700 різних видів дерев та чагарників, 250 видів декоративних квітучих рослин. У дубовому гаю ростуть 300-річні дерева. Колекція хвойних налічує 92 види. Тростянецький парк вважається одним із зразків досконалого поєднання краси природи та людської праці. Ставки з лебедями, штучні гори, алеї та галявини парку, унікальна колекція рослин справляють незабутнє враження на всіх, хто відвідує цей прекрасний куточок Чернігівщини.

Якщо вдасться -- спробуйте знайти Михайла Григоровича Курдюка -- колишнього директора Тростянця і найкращого знавця парку. Він живе біля дирекції парку і знайти його просто -- запитавши у місцевих.

Качанівка –- садиба визначних українських меценатів Тарновських. Одна з небагатьох панських садиб на Україні, де після буремних подій ХХ ст. зберігся панський палац 1770 р. і майже весь комплекс служб. Вражає величезний (700 га) парк з озерами і альтанками навколо садиби.

Історія палацово-паркового ансамблю в Качанівці починається у 70-х рр. ХVІІІ ст., коли для генерал-губернатора України П. Рум'янцева-Задунайського зводиться палац і одночасно закладається парк. При наступних володарях палац перебудовується і змінює свій первісно романтичний вигляд на неокласичний стиль. Але, попри численні перебудови, садиба зберегла цілісність планувального рішення ансамблю, свою стильову єдність.

У 1824 р. маєток переходить у володіння української родини поміщиків-меценатів Тарновських. За них Качанівка стає місцем зустрічей видатних людей, яких збирали тут господарі - три покоління Тарновських. Тут перебували Т.Шевченко, П.Куліш, Костомаров, Д.Яворницький, Лазаревський, Науменко, Галагани, Кочубеї, Скоропадські, М.Гоголь, М.Глінка, С.Гулак-Артемовський Марко Вовчок, брати Маковські, І.Репін, В.Штернберг та багато інших. Та й самі власники маєтку внесли величезний вклад в збереження культурної спадщини України. Зокрема, свою колекцію старожитностей останній власник Качанівки з роду Тарновських – Василь Васильович передав Чернігівському губернському земству для влаштування публічного музею.

У 1981 р. створено Качанівський історико-культурний заповідник.
У 2001 р. заповіднику надано статус Національного.

Палац віддалено нагадує Білий дім США, але виглядить значно краще. А біля Качанівки радимо відвідати Соколиний хутір Миколи Черепа -- які там смашненні страви, приготовлені в печі!



Теги:Тростянець, Чернігівщина, Соколиний хутір, Качанівка, подорожі, Сокиринці


Читайте також



Коментарі (0)
avatar