реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Луценка погрожують не оперувати через ...журналістів

Навіть дружина Ірина Луценко, вона ж — захисник та віднедавна депутат Верховної Ради — не може пройти в приміщення приватної клініки «Оберіг», де цього тижня оперуватимуть її чоловіка.

Дозволу на побачення від керівництва Менської колонії вона не отримала, повідомила вчора прес–служба «Народної самооборони», відтак поїхала до «Оберегу», щоб проситися через медперсонал — уже не як громадський захисник, а як платник послуг (адже в’язень Луценко оплачуватиме операцію із власної кишені). До вечора все, чого добилася пані Ірина, — це поговорила з чоловіком по телефону.

Ось як повідомила про це Державна пенітенціарна служба: «21 січня о 12.00 засудженому Юрію Луценку у порядку винятку дали можливість у телефонному режимі коротко повідомити дружині про своє місцезнаходження та самопочуття».

«У порядку винятку» Луценку також дозволили не вмерти, а пройти операцію з видалення поліпа на кишечнику, що загрожує перерости в злоякісну пухлину. «Винятковим» стало і транспортування в’язня з чернігівської колонії до лікарні. ДПтС спершу повідомила, що екс–міністра етапують 21 січня, але тихцем привезла до клініки напередодні, у неділю. З таким ескортом могли б етапувати бен Ладена чи якогось іншого небезпечного терориста. Як розповіли колеги–фотокореспонденти, коли Луценко вийшов iз броньованого бусика, його відразу оточили близько двох десятків автоматників у чорних масках. Боялися, що «відіб’ють» Луценка, абощо?

Керівництво Менської колонії зовсім не бажає ексцесів, які сталися в лікарні, де лежить Тимошенко. Більше того — через Ірину Луценко ДПтС передала громадськості меседж: не збиратися під «Оберегом», не влаштовувати пікети та депутатські «акції непокори», не знімати і не фотографувати, інакше хворого заберуть iз лікарні до колонії. Іншими словами — не дозволять лікуватися! Отож дружина засудженого звернулася до журналістів та депутатів з проханням «не створювати ажіотажу на території лікарні». Чи не є це шантажем щодо родини засудженого і, врешті, щодо журналістів?

Національна спілка журналістів на запит «УМ» також розцінила «попередження ДПтС» як «виклик для журналістів, порушення норм і етики». «Ми зараз готуємо заяву з приводу перешкоджання журналістських обов’язків. Виклик був публічний і відповідь має бути публічною», — каже голова НСЖУ Олег Наливайко.

«Державна пенітенціарна служба боїться журналістів і уваги до того, що Луценку нарешті дозволили лікуватися в нормальній приватній клініці, бо це викличе незадоволення «на верхах», — коментує «УМ» медіаексперт Вікторія Сюмар. — Зрозуміло, що попередження не є рішенням пенітенціарної служби, а значно вище поставлених людей. Але всі розуміють, що ніхто з журналістів до цього прохання прислуховуватися не буде. Журналісти хочуть знати подробиці, бо їх хоче знати суспільство. Це таке прохання, яке просто виявляє страхи, а не є дієвим інструментом впливу».

Утім учора під клінікою було напрочуд безлюдно. Чергували дві камери і два фотокореспонденти. А на в’їзді до клініки стояла машина патрульної служби міліції.

http://www.umoloda.kiev.ua/number/2210/180/78659/



Теги:Юрій Луценко, пенітенціарна служба, Макошинська колонія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar