реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

Листівки родом з минулого

Подивитися на різдвяні та новорічні листівки, якими чернігівці вітали один одного сто років тому, можна на виставці, що відкрилася напередодні Різдва в обласному художньому музеї. Подібного роду виставка відбувається в нашому місті вперше. На ній представлено майже 400 поштових листівок від часів Російської імперії до кінця епохи Радянського Союзу.

Більша частина з них належить зібранню чернігівця Костянтина ЯГОДОВСЬКОГО. Найдавніші на виставці листівки датуються 1900 роком. А відкривають експозицію новорічні листівки з видами Чернігова початку ХХ століття.
Окремо представлені листівки часів Російської імперії з 1900 до 1917 років.

Костянтин ЯГОДОВСЬКИЙ, чернігівець у сьомому поколінні, розповів, що зібрання листівок — не тільки його заслуга:

— Я не перший у своїй сім’ї займався збиранням листівок. Раніше майже в кожній родині листівки зберігали в альбомах чи коробках. У війну, коли мої батьки збиралися евакуюватися з міста, вони взяли з собою листівки. Деякі з них батьки навіть обмінювали на продовольство в голодні часи — тобто листівки мали матеріальну цінність. Поштові радянські листівки залишилися в нашій колекції завдяки дружині. Я, наприклад, думав: ну який інтерес в тих, яким усього 20 – 30 років. Але вона була за те, щоб їх також зберігати. Таким чином, колекція листівок — це не моя особиста, а сімейна справа.

Костянтин Ягодовський, голова обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, особисто присвятив збиранню листівок понад 30 років. У його домашній колекції знаходиться до 1,5 тисячі екземплярів.

— Колекцію за короткий строк зібрати не можна. Тим більше що зараз для колекціонерів настали складні часи: у радянський час хороша стара листівка коштувала від 2 до 5 рублів. А зараз аналогічна менше 20 доларів не коштує, а деякі коштують більше 100 доларів, — говорить колекціонер.

— Листівка нині незаслужено забута. Раніше її зберігали протягом декількох поколінь, а зараз прочитали і через кілька годин викинули, — таку думку Костянтина Ягодовського підтримав Володимир ПРИХОДЬКО, керівник Чернігівської дирекції «Укрпошти». Він також був на виставці.

— Раніше була традиція — прийти на пошту і придбати листівку. Це було ціле мистецтво — вибрати листівку і її підписати. Маю надію: як телевізор не знищив кінотеатр, так і Інтернет не знищить листівку. Листівка містить енергію, написана від душі, щиро, — Володимир Приходько закликав спілкуватися листівками частіше.

Директор обласного художнього музею Ірина РАЛЬЧЕНКО додала, що поштові вітальні листівки варто розглядати як вид графічного мистецтва. Вони мають свою історію, періоди розквіту і занепаду, відображають сприйняття суспільством свят, а «золотим часом» в історії листівок прийнято вважати кінець ХІХ – початок ХХ століття.

Вікторія ГАВРИК

Повністю стаття опублікована в газета "Сіверщина" за 12 січня



Теги:художній музей, Захоплення, колекціонери, Укрпошта, листівки


Читайте також



Коментарі (0)
avatar