реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Лісовий "Нафтогаз"?

Уряд розглядає питання створення єдиного державного унітарного комерційного підприємства «Ліси України» з управління об’єктами державної власності у сфері лісового господарства.

Всі держлісгоспи таким чином буде ліквідовано/припинено.

Звісно питання державні - це питання Уряду, але якщо Уряд робить помилки, то про це слід говорити. Минулого року було укрупнено лісгоспи, для корпоративного управління цей крок напевно логічний, бо можливості сучасного менеджменту значно збільшились порівняно з тими, які були 100 років тому. Разом з тим суттєво скоротились бюджети громад, зросло безробіття, це стосується у більшій мірі скромних бюджетів гірських територій і громад Полісся. Полісся сьогодні - це кордон з ворогом. Від Волині і до Сумщини.

Чи аналізував хтось позитивні моменти від того, що у нас більш ніж вдвічі скоротили кількість лісогосподарських підприємств? Припускаю що ні! Бо часу було занадто мало і активні бойові дії спотворюють картину. Зате мінуси прикордонні і гірські громади можуть назвати кілька - це і мінус податки і відтік кадрів та й взагалі допомогти армії з лісоматеріалом для укріплень це вже завдання на кілька дій, а не звичний формалізм. Війна найкращий період для непопулярних кроків, але війна не пробачає помилок.

На мій погляд рішення про створення «лісового Нафтогазу» - це помилка. У нас є електронний облік лісу, але обсяги рубок з «оковимірним оцінюванням» часто залишають в тіні багато ресурсу. Неефективна переробка з неринковою собівартістю спотворює конкуренцію, а прозорі аукціони для чесних і редукціони для «своїх» взагалі її знищують.

Також державі слід сказати, що сьогодні важливіше, людина чи сумнівна ефективність. На мій погляд саме такий вибір робитиме завтра Уряд.

Ратан АХМЕДОВ



Теги:Нафтогаз, Ратан Ахмедов, Держлісгосп, Ліси України, монополія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar