реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Ліси і люди

21 березня – Всесвітній день лісів

Чернігівщину часто називають лісовим краєм. Загальна площа земель лісового фонду Чернігівської області становить 734,0 тис.га, у тому числі вкритих лісовою рослинністю - 659,3 тис.га (20,7 % від загальної площі області). Тому з впевненістю можна сказати, що ліси Чернігівщини – її багатство.

Ліси впливають на весь природний комплекс в цілому: на клімат, ґрунти, умови формування поверхневого стоку, регулюють рівень води у річках, фільтрують воду й очищують повітря. Тому збереження лісів не тільки дуже важлива справа, але й обов’язок кожного жителя нашого краю.

Одним із напрямків роботи Держекоінспекції в Чернігівській області є контроль за охороною, захистом та використанням рослинних ресурсів.

Рослинний світ це - справжній “зелений океан”. Це - окраса землі, де людина черпає насолоду й наснагу, знаходить собі місце для відпочинку, зміцнює здоров’я.

От чому ми повинні так дбайливо ставитись до рослинного світу та розумно і раціонально використовувати його.
У 2010 році Держекоінспекцією в Чернігівській області здійснено 163 перевірки щодо охорони рослинного світу. За результатами перевірок складено 211 протоколів (в т.ч. по лісах - 168). 214 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафів на загальну суму 23851 грн.

За збитки, заподіяні державі внаслідок порушення природоохоронного законодавства, пред`явлено 32 претензії і позовів на загальну суму 881679 грн. Загальна сума розрахованих збитків склала 2890766 грн.
Під час перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства при веденні лісового господарства лісокористувачами Чернігівської області Держекоінспекцією в Чернігівській області виявлено ряд порушень вимог “Санітарних правил в лісах України” та “Правил спецвикористання лісових ресурсів”.

Під час перевірок об’єктів рослинного світу виявлені незаконні рубки зелених насаджень в межах населених пунктів. На порушників складені відповідні матеріали, нараховані суми збитків.

Та попри всі негаразди, саме завдяки проведеній Держекоінспекцією роботі та вжитих заходів впливу на правопорушників, в області за останній час значно зменшились випадки допущення лісокористувачами знищення лісових ресурсів шляхом незаконних рубок. Суттєво знизилась кількість випадків пошкодження дерев під час проведення рубок. Збільшились обсяги відтворення лісів шляхом збільшення посадок та догляду за культурами.

Завдяки проведеній Держекоінспекцією роз’яснювальній роботі працівники лісової галузі почали більш відповідально ставитися до своїх обов’язків у сфері збереження лісових ресурсів області.

В той же час, Держекоінспекція звертається до всіх - не створювати пожежної ситуації в лісах, що завдає великої шкоди довкіллю, а гілки та залишки дерев після санітарної розчистки або ж після заготівлі промислової деревини подрібнювати за допомогою спеціальних пристроїв з подальшим вивезенням на полігон ТПВ м. Чернігова або передавати суб’єктам господарювання для використання в якості сировини для виготовлення альтернативного палива.

Слід пам’ятати, що ліс – це не лише дерева. Ліс – це певний природний комплекс, в який входять, крім представників рослинного світу, звірі, птиці, різні комахи. У ньому, як і скрізь, діє нерозривний взаємозв’язок, закон єдності природи.

Ліси особливою своєю чарівністю ваблять до себе в будь-яку пору року, краса зеленого вбрання, життєдайна прохолода лісостанів, аромат квітів і цілющих ягід, співи різноголосого лісового птаства назавжди залишають незабутні спогади у шанувальників природи.
Саме тому, не слід порушувати природоохоронне законодавство, а саме ст. 20 Закону України “Про охорону атмосферного повітря” та ст. 27 Закону України “Про рослинний світ”, адже в нашій області гостро стоїть питання охорони навколишнього природного середовища. А головним завданням Держекоінспекції в Чернігівській області є запобігання правопорушенням, а у разі їх скоєння - невідворотності покарання винних осіб.

Тетяна Войтенко,
головний спеціаліст у зв’язках з громадськістю та ЗМІ Держекоінспекції в Чернігівській області






Коментарі (0)
avatar