реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Ліс - наш зелений оберіг

21 березня – Всесвітній день лісів

Загальна площа земель лісового фонду Чернігівської області становить 734,0 тис. га., у тому числі вкритих лісовою рослинністю – 659,3 тис. га. (20,7 % від загальної площі області). Тому з впевненістю можна сказати, що ліси Чернігівщини – її багатство.

За останні роки на Чернігівщині спостерігається збільшення площі земель лісогосподарського призначення та загального запасу деревини.

Ліси впливають на весь природний комплекс в цілому: на клімат, ґрунти, умови формування поверхневого стоку, регулюють рівень води у річках, фільтрують воду й очищують повітря. Тому збереження лісів не тільки дуже важлива справа, але й обов’язок кожного жителя нашого краю.

Одним із напрямків роботи Держекоінспекції в Чернігівській області є контроль за охороною, захистом та використанням рослинних ресурсів.

Рослинний світ це - справжній “зелений океан”. Це - окраса землі, де людина черпає насолоду й наснагу, знаходить собі місце відпочинку, зміцнює здоров’я. От чому ми повинні так дбайливо ставитись до рослинного світу та розумно і раціонально використовувати його.

У 2009 році Держекоінспекцією в Чернігівській області здійснено 198 перевірок щодо охорони рослинного світу. За результатами перевірок складено 1143 протоколи (в т.ч. по лісах - 351). 1140 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафів на загальну суму 59806 грн.

Під час перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства при веденні лісового господарства лісокористувачами Чернігівської області Держекоінспекцією в Чернігівській області виявлено ряд порушень вимог “Санітарних правил в лісах України” та “Правил спецвикористання лісових ресурсів”.

Під час перевірок об’єктів рослинного світу виявлені незаконні рубки зелених насаджень в межах населених пунктів. На порушників складено відповідні матеріали, нараховані суми збитків.

З метою посилення державного контролю за дотриманням природоохоронного законодавства для попередження порушень чинного законодавства при заготівлі новорічних ялинок, на території області щорічно проводиться операція ”Новорічна ялинка”. В містах і районах області створюються оперативні рейдові групи з державних інспекторів охорони навколишнього природного середовища, працівників УМВС та лісової охорони. Організовуються чергування на автошляхах області, залізничних та автостанціях, а також міських ринках для перевірки законності перевезення та реалізації новорічних ялинок.

В ході проведення операції в передноворічний період 2009 року здійснено рейдові перевірки трьох лісогосподарських підприємств, перевірено 35 пунктів транспортування та 51 місце збуту новорічних ялинок.

Виявлено 6 порушень порядку заготівлі ялинок, 3 випадки незаконних рубок, збитки від яких становлять 8321 грн., 2 порушення порядку збуту ялинок, десятьох порушників притягнуто до адміністративної відповідальності.

Під час рейдової перевірки виявлено незаконну рубку 52 новорічних ялинок на землях запасу Красківської сільської ради Ріпкинського району. Збитки заподіяні навколишньому природному середовищу становлять 8013 грн.

Держекоінспекція

в Чернігівській області




Теги:рослинний світ, Чернігівщина, Штраф, ліси


Читайте також



Коментарі (0)
avatar