реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Кров від 700 донорів була утилізована через унітаз

В Чернігові продовжується розслідування громадськості навколо ситуації з припиненням виготовлення альбуміну станцією переливання крові. Минулого разу ця тема виникла на "круглому столі", організвоаному комітетом з питань охорони здрров'я Громадської ради при Чернігівській ОДА.

Знову для обговорення зібралися члени Громадської ради при ОДА, представники лікувально-профілактичних закладів області, донори, депутати місцевих рад та представники бізнес-асоціацій. Організував захід цього разу комітет Громадської ради при ОДА з питань формування і реалізації державної політики.

Як поінформував начальник Управління охорони здоров’я ОДА Петро Гармаш, на Чернігівщині єдиний заклад служби крові – обласна станція переливання крові забезпечує повний цикл заготівлі, переробки крові, виготовлення з неї гемокомпонентів. Петро Гармаш зазначив, що до 1 січня цього року ОСПК випускала єдиний препарат крові «Альбумін людини 10%» і повністю забезпечувала ним обласні лікувальні заклади. Наразі виробництво препарату припинено у зв’язку із закінченням дії сертифікату Міністерства охорони здоров’я України про державну реєстрацію даного медичного імунобіологічного препарату.

В той же час колишній головлікар станції Василь Зуб переконує, що насправді сертифікат ще діяв і показує копію документу. А нинішній головлікар Герасименко утилізував донорську кров через унітаз. Та продає кров приватним виробникам альбуміну, внаслідок чого його вартість зросла в рази. Гадаємо, що і доходи головлікаря також...

По завершенню круглого столу членам комітету Громадської ради було запропоновано підтримати звернення до обласної ради з наступними пропозиціями.

По-перше, ініціювати перед Держаудитслужбою України проведення перевірки діяльності головного лікаря обласної станції переливання крові за 2013-2017 роки. По-друге, прийняти рішення, в якому скасувати наказ головлікаря цього ж закладу Герасименка про припинення виробництва препаратів і компонентів крові, а також зобов’язати в найкоротший термін відновити це виробництво. По-третє, доручити відповідним службам і підрозділам ОДА за участю представників громадськості розробити і подати на затвердження калькуляцію вартості компонентів і препаратів крові, вироблених Чернігівською обласною станцією переливання крові.



Теги:Чернігівська ОДА, Громадська рада, альбумін


Читайте також



Коментарі (0)
avatar