реклама партнерів:
Головна › Новини › СПОРТ

Козаком родитись мало…

Козаком потрібно стати. Так вважають учні Чернігівської спеціалізованої школи №2.
Тому учні 7-х класів вирішили в жовтні – листопаді 2011року випробувати себе у справжніх козацьких іграх. Багато дітей виявили бажання сформувати команду для ігор. Але тільки Сашко Ващенко, Денис Балуба, Марія Філіпова, Єгор Чорний, Ксюша Козирева, Андрій Нечипорук, Вова Москаленко та Анастасія Симко спромоглися згуртувати свої команди лише з 4-х гравців і таким чином стати їхніми отаманами. Випробовували себе учні у давній національній грі «Лапта» в сучасній козацькій обробці. Вибороли право участі у головному турі козацьких ігор команди: «Ластівки» отаманша – Ксюша Козирева, «Прохацкери» отаман – Денис Балуба, «Шпіони» отаман - Андрій Нечипорук та команда «Чемпіони» - отаман Сашко Ващенко. У відбіркових турах відзначились Настя Максименко яка не збоялась впіймати за гру в «Козацькій лапті» рекордну кількість м’ячів – 2. Сміливість виявили ще Ксюша Козирева та Діма Стомін які впіймали по одному м’ячу. Всі сміливці навчаються у 7-а класі. Снайперами у «Козацькій лапті» були Вероніка Сичова та Вова Лубочкін вони вибили по 3 гравці.
Жеребкування команд у головному турі козацьких ігор проходило у вигляді конкурсу отаманів. Отамани мали можливість розв’язати на швидкість давню інтелектуальну козацьку головоломку «Судоку». З чотирьох отаманів «Судоку» підкорилась лише одній отаманші. Ксюша Козирева склала інтелектуальну головоломку за 32 секунди. Перемога Ксюши у конкурсі отаманів дала їй право вибрати команду-суперницю на її думку найслабшу, та визначитись якою по черзі буде їхня гра.

Головний тур козацьких ігор відбувся 10 листопада 2011р. У полу-фіналі ігор перемогу вибороли команди «Чемпіони» у складі отамана Сашка Ващенка та гравців Андрія Довгаля, Богдана Малюшинського, Данила Павліка і Єгора Чорного. А також команда «Прохацкери» у складі отамана Дениса Балуби гравців Артема Дем’яненка, Антона Дасюка, Владислава Чумака і Петі Гармаша. Гра в «Козацьку лапту» у полу-фіналі була емоційно напруженою, можливо тому жодного м’яча команди не віймали, а гравці навіть не робили спроб його ловити. Вдовольнялися лише ухилянням від м’яча. Як результат всі команди набрали однакову кількість балів – 20. Переможців, які вийшли до фіналу, визначили по тривалості часу протягом якого команди змогли протриматись у полі. Найдовше протриматись у полі змогла команда «Чемпіони» - 4 хв. 35 сек., суперники з «Ластівки» - 3 хв. 26 сек., команда «Прохацкери» - 2 хв. 56 сек., натомість «Шпіони» - 2 хв. 16 сек. У фінальній грі команди не змогли додати результату. Лише два гравці зробили несміливі спроби впіймати м’яча.

Додатковим випробуванням стала для дітей козацька спортивно-інтелектуальна гра «Слабка ланка». В ній Кошовий Отаман Чернігівської Козацької Ради запропонував взяти участь найбільш влучним гравцям головного туру козацьких ігор. Кращими снайперами були Артем Дем’яненко вибив 3-х гравців, Ксюша Козирева, Сашко Ващенко, Андрій Нечипорук, Діма Стомін, Вова Лубочкін, Катя Максименко та Ярослав Павленко вибили по два гравці. Більш складною виявилася гра «Слабка ланка». Вміння поєднувати свої математичні здібності та спортивні навики володіння м’ячем дозволили вибороти перемогу у «Слабкій ланці» Артему Дем’яненку, Сашку Ващенку, Андрію Нечипоруку, Вові Лубочкіну.
Результати гри у «Слабку ланку» дали змогу визначити команд-лідерів. Своїми результатами вели до перемоги команду «Шпіони» отаман Андрій Нечипорук та Вова Лубочкін. Вони завоювали до скарбнички своєї команди по 20 балів. Навіть штрафні 5 балів за анормальні назву та девіз те вплинули на загальну перемогу у козацьких іграх «Шпіонів». Підсумкові 35 балів дали принесли цій команді диплом за 1-ше командне місце у спортивно-інтелектуальних змаганнях з козацьких ігор. По тридцять балів на фініші козацьких ігор мали команди «Прохацкери» та «Чемпіонів». Але 2-ге командне місце учнівське журі у складі Аліна Первак та двох Кать Легеди і Ольховик присудило останнім. У «Козацькій лапті» гравці «Чемпіонів» протримались 4 хв. 35 сек., що майже у два рази довше ніж «Прохацкери». Почесне 3-тє місце і відповідний диплом дістався команді «Прохацкери».
Влучні кидання м’ячем та перемога у «Слабкій ланці» принесли перемогу в особистій першості з результатом 25 балів Артему Дем’яненку. Складніше було визначити володарів грамот за 2-ге та 3-тє місце в індивідуальному заліку. По 20 балів здобули у козацьких іграх Вова Лубочкін, Андрій Нечипорук та Сашко Ващенко. Для визначення володаря грамоти за 2-ге особисте місце у козацьких іграх журі випробувало претендентів розв’язуванням козацької головоломки «Судоку». Першим і правильно розв’язав головоломку Сашко Ващенко, як результат у нього справедливо заслужене 2-ге місце. Два інші претенденти не змогли справитись з козацькою головоломкою. У суддівського журі, як і у козаків безвихідних ситуацій не буває. Вова Лубочкін та Андрій Нечипорук продовжили двобій у підтягувані на перекладині. Почесне 3-є місце особистого заліку у чесній напруженій боротьбі завоював отаман «Шпіонів» Андрій Нечипорук. 8 разів підкорилась Андрію перекладина, на один раз більше ніж Вові.
Суддівське журі склало протоколи ігор, зробило підсумок змагань, вручило дипломи та грамоти. А після нагородження переможців отаманів чекало ще одне несподіване соціальне випробування. Довго вагались отамани команд, вибираючи індивідуальні призи для своїх гравців. Найскладніше було вибирати Андрію Нечипоруку, команда якого виборола 1-ше командне місце. Андрій першим вибирав подарунки і тому у його був найбільший вибір. Зате сподіваємось гравці «Шпіонів» задоволені призами. За 2-ге та 3-тє командне місце всі гравці також отримали призи.
Для переможців козацьких ігор призи надали Чернігівський осередок Національного олімпійського комітету в особі чемпіонки з біатлону Ніни Лемеш, Костянтин Іванов та Козак за станом Душі, силою Духу та високим козацьким званням, який скромно побажав залишитись невідомим, хоч його фінансова підтримка козацьких заходів спортивно-виховного спрямування також є суттєвою і систематичною.
Чернігівська Козацька Рада висловлює подяку благодійникам за матеріальну та фінансову підтримку козацьких заходів виховного спрямування. Щира подяка за підтримку справи виховання дітей чемпіонці Ніні Лемеш. Окрема подяка педагогічному колективу Чернігівської спеціалізованої школи №2 на чолі з Тамарою Касаткіною за розуміння необхідності і перспектив відродження козацької педагогіки. Зокрема козаки дякують учителям Людмилі Войтенко, Валентину Семирозуму, Людмилі Грищенко, а також соціальному-педагогу Чепурній Наташі та педагогу-організатору Ірі Мішок за творчий підхід у відродженні, поширенні та розвитку козацької педагогіки.
Особлива подяка Олегу Головатенко за інформаційну підтримку.
Козаки Чернігово-Сіверського краю звертаються до педагогів-організаторів, учнівського самоврядування. Якщо Ви козацького роду і маєте бажання відроджувати козацьку педагогіку, а другі бажання всебічно самовдосконалюватись через козацькі ігри запрошуємо до співпраці. Пишіть [email protected]. Будем раді співпрацювати.

М.Губар





Коментарі (0)
avatar