реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Конвертна зарплата -- шлях в нікуди

«Конвертна зарплата – втрати бюджету та соціальних гарантій» -
такою була тема прес-конференції, що відбулася за участю голови ДПА в Чернігівській області Валентина Осипенка. Під час прес-конференції підписано звернення ДПА в області та Чернігівського відділення Асоціації платників податків України до керівників підприємств та підприємців.

Голова Державної податкової адміністрації в Чернігівській області Валентин Осипенко, інформуючи про результати роботи податкової служби, зазначив, що за перший квартал до загального фонду Держбюджету зібрано 710 млн. грн. Серед бюджетоформуючих він назвав акцизний збір з вітчизняних товарів, податок на додану вартість та рентну плату за нафту. В.В.Осипенко також повідомив, що за підсумками січня-лютого податкова служба Чернігівщини зайняла третє місце у загальноукраїнському рейтингу. За підсумками січня також були на третьому місці. А за підсумками 2009 року – Чернігівщина була другою.

Доходи місцевих бюджетів за перший квартал склали 229,7 млн.грн., що на 8,4 відс. або на 17,8 млн. грн. більше рівня минулого року. У структурі місцевих бюджетів 77 відсотків припадає на податок з доходів фізичних осіб – його надійшло 177,7 млн.грн.

Податок з доходів фізичних осіб є бюджетоформуючим для місцевих бюджетів. В залежності від регіону його питома вага у доходах місцевих бюджетів складає від 60 до 80 відсотків. На Чернігівщині - 77,4 відсотка.
На жаль, роботодавці використовують різні схеми приховування реально виплачених доходів. Аналіз перевірок, які проведені з початку цього року податковою службою Чернігівщини свідчить, що поширеними є порушення законодавства при наданні матеріальних та соціальних благ громадянам, виплата основних доходів за рахунок «тіньових» коштів та ведення подвійної бухгалтерії.

З початку року перевірено 76 юридичних осіб та 17 приватних підприємців. Під час кожної перевірки виявлені порушення. Юридичним особам донараховано сплатити до бюджету 6 млн. 258 тис. грн. податку з доходів фізичних осіб. На посадових осіб складено 41 адміністративний протокол. Підприємцям донараховано 995 тис. грн. та складено 14 протоколів про адмінпорушення.
З початку року виявлені 751 чоловік, які працювали на умовах нелегалів. Найбільше їх легалізовано в торгівлі – 539 працівників та у сфері автоперевезень – 69.

В області систематично проводиться робота щодо виявлення підприємств, які ухиляються від сплати податку з доходів фізичних осіб. Податківці Бахмацької МДПІ під час планової перевірки агрофірми «Ш» виявили факт ухилення від оподаткування податком з доходів фізичних осіб. Встановлено, що працівникам підприємства з каси надавалися під звіт готівкові кошти на закупівлю запчастин для сільгосптехніки. Але при звітуванні про витрачені кошти до авансових звітів не додавалися платіжні документи, які підтвердили б факт оплати. Також виявлено виплату премій за особливі досягнення, сума яких до оподатковуваного доходу працівників не включалася. За фактом ухилення донараховано 53,5 тис. грн. податку з доходів фізичних осіб.

Під час перевірки ТОВ «М», що у Прилуцькому районі, встановлено, що на проведення сезонних робіт були прийняті 24 працівники. За виконані роботи громадянам виплачено 64000 грн. без утримання податку. За актом перевірки підприємству донараховано 28,8 тис. грн.
У результаті спільних перевірок, проведених працівниками ДПІ у м.Чернігові, територіального управління головної державної інспекції на автомобільному транспорті в Чернігівській області та ДАІ м. Чернігова, виявлено 7 осіб, які надавали послуги в сфері автоперевезень без державної реєстрації. Складені протоколи про адміністративні правопорушення за ст.164 КУпАП направлені до місцевого суду для прийняття постанов.

На завершення прес-конференції голова ДПА в Чернігівській області Валентин Осипенко та голова Чернігівського відділення громадської організації «Асоціація платників податків України» Михайло Назаренко підписали звернення до керівників підприємств та підприємців. У зверненні, зокрема, зазначено: «Звертаючись до вас, шановні керівники підприємств, представники бізнесових структур, приватні підприємці, ми закликаємо об’єднати зусилля, щоб покласти край таким ганебним явищам, як нелегальна наймана праця та «конвертна» зарплата. Адже саме від вас залежить, щоб працівники вашого підприємства або наймані працівники прозоро одержували зарплату. Тоді ви будете чесними і перед законом, і перед своєю совістю».




Теги:робочі місця, сезонні працівники, ДПА, пенсія, зарплати


Читайте також



Коментарі (0)
avatar