реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

Коні мої, коні...

Олексій Бутенко каже, що давно захоплюється кіньми, і тільки тепер зміг втілити у життя мрію. Праворуч ваговоз Жемчуг, зліва – Легенда з лошатком.

Про захоплення голови фермерського господарства Олексія Бутенка кіньми «Наше слово» дізналося випадково, зовсім недавно. Виявляється, Олексій Іванович зайнявся цією справою з розмахом, нині на його конюшні до чотирьох десятків коней. А ще фермер опікується мисливськими угіддями.

По лісу на мопеді
На Менщині під контролем місцевих єгерів – 102 тисячі гектарів. Враховуючи, що наразі є вісім єгерських обходів, на одного захисника лісу припадає 10 – 11 тисяч гектарів угідь. Спробуй швидко об’їхати. Очоливши раду Українського товариства мисливців та рибалок у нашому районі, Олексій Бутенко заповзявся зробити все, аби єгерська служба мала умови для ефективної роботи. Придбав два мопеда, 10 комплектів спецодягу для єгерів. Для коней – сідла.

– Я вважаю, головне – щоб тварини мали захист, – зауважує Олексій Іванович. – І неважливо, по чиїй землі вони бігають – державній чи приватній. Усі вони захищені законом. Наші природоохоронці виконують увесь необхідний комплекс робіт. Зокрема, контролюють популяцію хижаків: відстрілюють хижих птахів, вовків.

Ваговози і скакуни
Коли населення почало активно здавати на м’ясо жеребних кобил, Олексій Іванович не витримав – шкода стало. Став викуповувати тварин.

Колекція поповнилася, тепер вже за рахунок породистих коней: є у Бутенка кінь та кобила породи «радянський ваговоз», придбав їх на конезаводі у Лосинівці Ніжинського району. Ох і коники! Мають такі об’єми холки та тулуба, такі міцні ноги, що й збруя не застібається.

Є на конюшні й племінні «французи», а білосніжна красуня Легенда привела лошатко від породистого іноземного жеребця. Нещодавно у Дягові з’явився і молодий жеребець породи «українська верхова». Красень!

Найкраще вдається розуміти й приборкувати норовистих коней уродженцю кримських степів конюху Віктору Лабаху.

До «Линка» – з хорошими оцінками
Нещодавно за ініціативою Олексія Бутенка у Дягові було створене громадське об’єднання під назвою «Дягівський сільський рибальський клуб «Линок». У першу чергу його діяльність спрямована на молодь. Розвиток і популяризація екологічного і спортивного туризму, любительського і спортивного рибальства, пропаганда їх правил, культури і традицій – усе це планують втілити у життя організатори об’єднання.

– Треба ж чимось молодь зацікавити, – зауважує Олексій Бутенко. – Чим по селу тинятися, краще нехай з вудкою коло річки посидять. Підлітки, учасники об’єднання, вже поприбирали коло водойми, разом із батьками збираються на риболовлю. Ото цікаво буває, коли якийсь із найменших рибалок найбільшу рибу піймає!

За словами фермера, на засіданнях об’єднання цікаво завжди. Конкурси тематичні там влаштовують, у ненав’язливій формі пропагують охорону навколишнього середовища, збереження рибних ресурсів, захист довкілля та екології. Молодь охоче йде до «Линка». До речі, це і до гарного навчання є стимулом: отримав погану оцінку в школі – на риболовлю сьогодні не візьмуть.

Ірина Примак , фото автора

сайт "Наше слово"




Теги:фермер, рибальський клуб Дягової, Наше слово, фермер Олексій Бутенко, ваговози, Дягова, коні


Читайте також



Коментарі (0)
avatar