реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Компартія регіонів вкотре відмовилась вшанувати пам’ять жертв Голодомору

2 квітня 2013 року комуно-регіональна більшість відмовилась включити до порядку денного другої сесії Верховної Ради 7 скликання Постанову про 80-ті роковини Голодомору в Україні та вшанування пам'яті жертв геноциду Української нації (№ 2185). Ініціаторами проекту постанови виступили лідери опозиційних парламентських фракцій О. Тягнибок, А. Яценюк, В. Кличко, а також депутати В. Яворівський і Ю. Сиротюк.
За це рішення проголосували лише 210 депутатів; проти – 6; утрималися – 54; не голосували – 151. Всього під час цього голосування було зареєстровано 421 депутат.


У фракції Партії регіонів за це рішення проголосувало 26 депутатів з 208 (відсутні - 10), у фракції ВО «Батьківщина» - 89 з 99 (відсутні - 6), у фракції «УДАР» - 39 з 42 (відсутні - 2), у фракції ВО «Свобода» - 36 з 36 (відсутні - 0), позафракційні – 20 з 27 (відсутні - 3).
Захистили гідність області і проголосували за включення постанови усі шестеро депутатів-мажоритарників незалежно від фракційної належності, обраних на Чернігівщині, в т. ч. члени фракції Партії регіонів В. Атрошенко, І. Куровський. М. Рудьковський.
Хоч якось врятувати обличчя Партії регіонів останнім допомагали також відомі регіонали Г. Герман, О. Кузьмук, Ю. Мірошніченко та ще два десятки депутатів-регіоналів переважно з Західної України.
Показово, що до неголосуючого позафракційного першого віце-спікера парламенту комуніста І. Калетніка приєднався і голова Верховної Ради України позафракційний регіонал В. Рибак.

Крім того, у фракції ВО «Батьківщина» на включення до порядку денного Постанову про 80-ті роковини Голодомору в Україні та вшанування пам'яті жертв геноциду Української нації, крім 6 відсутніх депутатів, серед яких А. Кожем’якін і О. Турчинов, не проголосували ще й безпартійні М. Джемілєв і О. Кондратюк та члени ВО «Батьківщина» - О. Лукашук (в/о № 187, Вінницька обл.) і А. Сенченко, що мешкає в м. Симферополь (АРК). А у фракції «УДАР», крім двох відсутніх, за це рішення не голосував також безпартійний В. Чумак (в/о № 214, м. Київ).
Однак, навіть за умови присутності і голосування всіх депутатів від опозиції у сесійній залі, все одно б бракувало 226 голосів для включення Постанови про 80-ті роковини Голодомору в Україні до порядку денного сесії.

Громадян України (а не «уважаємих житєлєй» України як полюбляють говорити деякі депутати-регіонали) обурюють дії так званих комуністів. Зокрема, фракція КПУ у складі 30 депутатів (відсутні - 2) тільки не голосувала за це рішення, але й у повному складі, в т. ч. перший віце-спікер парламенту І. Калетнік, зухвало проігнорували вшанування пам’яті мільйонів українців, які були вбиті комуністичним режимом під час Голодоморів, хвилиною мовчання. Вони залишились у своїх депутатських кріслах коли увесь український парламент встав.

Як бачимо, сучасна так звана КПУ наочно доводить своїми вчинками те, про що давно не викликає сумнівів: КПУшники – спадкоємці злочинного комуністичного режиму і своїми діями схвалюють вбивство, знущання та рабську експлуатацію мільйонів й мільйонів людей впродовж 1917-1991 років.

Сергій Соломаха






Фото Олександра Аронця

ДОВІДКА: Текст не проголосованої постанови

Проект

вноситься народними депутатами України

О.Я. Тягнибоком (№201)

Я.П. Яценюком (№073)

В.В. Кличком (№135)

В.О.Яворівським (№434)

Ю.М.Сиротюком (№214)


ПОСТАНОВА
Верховної Ради України


Про 80-ті роковини Голодомору в Україні та вшанування пам’яті жертв геноциду Української нації


2013 року виповнюється 80 років з часу злочину геноциду, вчиненого за наказом Кремля, – Голодомору 1932–1933 років, визнаного Законом України «Про Голодомор 1932–1933 років в Україні» геноцидом Українського народу.
Засуджуючи злочинну політику геноциду, яку здійснював окупаційний большевицький режим проти Українського нації та з метою вшанування пам'яті понад 10 мільйонів жертв Голодомору 1932–1933 років в Україні, Верховна Рада України постановляє:

1. Оголосити 2013 рік роком пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 років та відзначити на державному рівні 80-і роковини цієї трагедії.

2. Провести в листопаді 2013 року парламентські слухання на тему: «Злочини окупаційного большевицького режиму в Україні».

3. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:
1) У двотижневий термін з дня ухвалення цієї Постанови розробити і затвердити план заходів, пов’язаних з 80-ми роковинами Голодомору 1932–1933 років в Україні, вирішити питання щодо фінансового та матеріально-технічного забезпечення цих заходів, передбачивши зокрема:
- організацію меморіальних заходів та акції «Запали свічку» на вшанування пам’яті жертв голодоморів у Києві та населених пунктах України 23 листопада 2013 року;
- вирішення питання щодо побудови другої черги Меморіалу пам’яті жертв голодоморів в Україні;
- продовження роботи над Національною книгою пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 років в Україні;
- впорядкування та встановлення пам’ятників, пам’ятних знаків жертвам Голодомору 1932–1933 років в Україні;
- проведення міжнародної наукової конференції, присвяченої Голодомору 1932–1933 років в Україні;
- видання наукових монографій, збірників документів, свідчень очевидців, науково-популярних і художніх творів, присвячених Голодомору 1932–1933 років в Україні, у тому числі іноземними мовами;
- проведення тематичних виставок, експозицій тощо.
2) Підготувати та подати на розгляд Верховної Ради України проект змін до Державного бюджету України на 2013 рік щодо фінансування заходів, пов’язаних із 80-ми роковинами Голодомору 1932–1933 років в Україні.
3) У тримісячний термін з дня ухвалення цієї постанови підготувати та подати на розгляд Верховної Ради України проект загальнодержавної програми проведення досліджень та здійснення заходів з увічнення пам'яті жертв Голодомору 1932–1933 років в Україні на 2014–2019 роки.

4. Рекомендувати Міністерству освіти і науки, молоді та спорту України провести в навчальних закладах Уроки пам’яті, тематичні круглі столи, лекції, конференції та залучити учнів загальноосвітніх навчальних закладів до Всеукраїнської акції «Колосок пам’яті» із покладанням колосків пшениці до пам’ятників, меморіалів жертвам геноциду;

5. Рекомендувати Міністерству закордонних справ України:
1) продовжити роботу, спрямовану на визнання іноземними державами та міжнародним співтовариством у цілому Голодомору 1932–1933 років в Україні актом геноциду Українського народу.
2) у співпраці з організаціями української діаспори провести у листопаді 2013 року меморіальні заходи зі вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 років.

6. Рекомендувати Державному комітету телебачення і радіомовлення України організувати тематичні теле- і радіопередачі та забезпечити висвітлення в засобах масової інформації заходів, пов’язаних з 80-ми роковинами Голодомору 1932–1933 років в Україні.

7. Рекомендувати Київській міській раді та Київській міській державній адміністрації вирішити питання щодо спорудження у Києві пам’ятника досліднику Голодомору Джеймсу Мейсу.

8. Рекомендувати органам місцевого самоврядування вирішити питання щодо демонтажу пам’ятників особам, причетним до організації в Україні голодоморів, депортацій та масових політичних репресій, та перейменування вулиць, площ, парків тощо, названих їхніми іменами.

9. Запропонувати Українському державному підприємству поштового зв'язку «Укрпошта» випустити поштову марку та конверт, присвячені 80-м роковинам Голодомору 1932–1933 років в Україні.

10. Контроль за виконанням цієї Постанови покласти на Комітет з питань культури і духовності.

11. Ця Постанова набирає чинності з дня її ухвалення.

Голова Верховної Ради








Коментарі (0)
avatar