реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Кінець світу за майя: самі ви майя!

Чи настане кінець світу в грудні 2012 року? Багато хто всерйоз так вважає, беручи до уваги пророцтво майя. Але більшість людей не вірять у це і далі будують плани на найближчі роки.

Намагаючись знайти відповідь на це питання, група експертів вирушила до штату Чьяпас на півдні Мексики, аби проаналізувати філософію майя і спробувати зрозуміти такі апокаліптичні теорії.

У своїх висновках вони визнали добре відомий факт, який часто навмисно ігнорують: майя не пророкували кінець людства.

Згідно з новим дослідженням доіспанських слідів, яке здійснив Національний інститут антропології та історії Мексики, у грудні 2012 року, за пророцтвами давньої цивілізації майя, станеться повернення "Болона Йокте", одного з богів, який, згідно з міфологією майя, сходив на Землю на початку цієї ери.

"Майя ніколи не вказували, що буде велика трагедія чи загибель світу 2012 року. Вони так не вважали", - сказав BBC Mundo Родріго Льєндо з Інституту антропологічних досліджень Автономного університету Мексики.

"Такий апокаліптичний погляд на історію - ще щось, що визначає нас, як людей Заходу. Це не філософія майя", - додав він.

Містична подія

Причина цієї неузгодженості - археологічна знахідка на місці руїн ритуального святилища Комалькалько, неподалік від Тортугеро. "Майя ніколи не вказували, що буде велика трагедія чи загибель світу 2012 року. Вони так не вважали"

Родріго Льєндо, дослідник з Автономного університету Мексики
Знайдені ієрогліфічні написи посилаються на містичну подію, яка відбудеться під час зимового сонцестояння 21 грудня 2012 року.

Ті ієрогліфи, кажуть науковці, говорять про завершення тринадцяти "бактунів", циклів, використовуваних майя для вимірювання часу. Кожен з них триває 400 років.

Отже, в грудні 2012 року цей цикл завершиться і розпочнеться новий. Це ключовий момент, який привернув увагу всього світу, каже Родріго Льєндо.

"Система вимірювання часу майя була дуже складною. Вони посилалися на майбутнє і на минуле, і вони прогнозували дати на сотні, якщо не тисячі років уперед".

Західний світогляд

"У західній культурі завжди був "фактор тисячоліття", який передбачає лиха й інші події щоразу, як закінчується період у десять століть"

Лаура Кастелланос, журналіст і письменниця
Так чому ця хибна думка про кінець світу набула такої популярності?

"Через поєднання різних елементів, - пояснює Лаура Кастелланос, журналіст і авторка книги "2012, пророцтва про кінець світу". - У західній культурі завжди був "фактор тисячоліття", який передбачає лиха й інші події щоразу, як закінчується період у десять століть".

"Крім того, зараз існує ідеологічна, релігйна і соціальна криза," - додає вона. Тим часом, пророцтва майя вплинули не лише на наукові та історичні пояснення.

Деякі люди у Мексиці готуються "виживати", вирощуючи власну їжу, а інші збираються повернутися додому, оскільки відчувають, що повинні бути там у 2012 році.

З'явились навіть компанії, які пропонують сховок у підземних бункерах з усіма зручностями. "Кінець світу" може бути хорошим бізнесом. Уряд Мексики натомість розпочав кампанію з просування туризму на південному сході країни у 2012 році.
Бі-бі-сі





Коментарі (1)
avatar
1
А я прочитал Книгу Спасения от Конца Света 2012-2013 Олега Серого и хочу вам сказать, что вы, люди - полные дебилы.
avatar