реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Художній керівник Чернігівського драмтеатру Андрій БАКІРОВ отримав найвищу театральну відзнаку

За результатами таємного голосування комітетом з присудження премії імені Леся Курбаса прийнято рішення присудити премію у 2018 році заслуженому артисту України Бакірову Андрію Рінатовичу за постановку вистави «Вій. Докудрама» Наталі Ворожбит за мотивами повісті М. Гоголя в Чернігівському обласному академічному українському музично-драматичному театрі імені Т.Г. Шевченка.

Бакіров Андрій Рінатович здійснив низку постановок різножанрових вистав сучасного та класичного репертуару в театрах України. Вистави у його постановці відзначаються високою сценічною культурою, оригінальністю образного художнього мислення та неординарністю режисерських рішень, користуються популярністю серед широкої глядацької аудиторії.

Після закінчення у 1983 р. Київського державного інституту театрального мистецтва ім. І.К.Карпенка-Карого працював у Чернігівському обласному українському музично-драматичному театрі ім. Т.Г.Шевченка артистом драми. З 1989 по 1996 рр. – актором у Чернігівському обласному театрі для дітей та молоді. У 1990 році закінчив режисерські курси при Міністерстві культури СРСР. З 1996 по 2002 р. працював режисером-постановником Чернігівського обласного музично-драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка.

З 2010 р. призначений на посаду художнього керівника – головного режисера Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. Т.Г.Шевченка.

За цей період він здійснив постановку вистав, серед яких «Дуже старий сеньйор з великими крилами» А.Курейчика за мотивами оповідання Г.Маркеса, «Французька вечеря» М.Камолетті, «Безумний день, або весілля Фігаро» П.-О.Бомарше, «Наше містечко» Т.Уайлдера, моновистава «Целофанове щастя» К.Ходікян, «Каліка з острова Інішмаан» М.МакДонаха, «Комедія помилок» В.Шекспіра, «Тато в павутинні» та «Смішні Гроші» Р.Куні, «Ніч перед Різдвом» за мотивами повісті М.Гоголя, «Вій. Докудрама» Н.Ворожбит та інші. Багато з них стали переможцями і лауреатами престижних театрально-мистецьких конкурсів і фестивалів як в Україні, так і за її межами (Білорусь, Єгипет, Польща, Росія).

За великі творчі досягнення, значний внесок у розвиток українського національного театрального мистецтва Андрія Бакірова у 2001 р. було нагороджено премією «Експеримент» Національної спілки театральних діячів України, у 2005 р. – срібною медаллю Академії Мистецтв України. У листопаді 2012 р. за вагомий особистий внесок у соціально-економічний, культурно-освітній розвиток Чернігівської області, значні професійні здобутки, багаторічну сумлінну працю Бакірову А.Р. було присвоєно почесне звання «Заслужений артист України».

За високі творчі досягнення Бакіров А.Р. у 2016 р. був нагороджений Почесною грамотою Кабінету Міністрів України, а в 2017 р. – орденом «За заслуги» ІІІ ст.

за інф. Мінкультури



Теги:ПреміяКурбаса, ChernihivTheatre, Бакіров


Читайте також



Коментарі (0)
avatar