реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Катерининська церква - на монеті

18 вересня - день випуску Національним банком України монет в 5 та 10 гривень із зображенням козацької Катерининської церкви у Чернігові.

Присвячена церкві, яка є втіленням кращих традицій вітчизняної сакральної архітектури. Храм збудовано в стилі українського бароко в пам`ять про героїзм козаків Чернігівського полку, виявлений ними під час штурму турецької фортеці Азов у 1696 році під командуванням полковника Якова Лизогуба. Церква розташована в історичному центрі міста Чернігів, на височині, за своїми формами повторює типовий козацький дерев`яний храм, зведена на кошти братів козаків Якова і Семена Лизогубів та освячена у 1715 році.

На аверсі монети розміщено: угорі - малий Державний Герб України, під яким напис УКРАЇНА; у центрі на тлі дзеркального хрестоподібного плану Катерининської церкви - герб Лизогубів; рік карбування монети 2017 (праворуч); унизу напис - 10/ГРИВЕНЬ.

На реверсі монети зображено одну з візитівок Чернігова - Катерининську церкву (вид із висоти пташиного польоту), яка зустрічає гостей міста, та розміщено: праворуч - герб міста, під яким напис ЧЕРНІГІВ, стилізовану дорогу, написи: КОЗАЦЬКА/КАТЕРИНИНСЬКА/ЦЕРКВА (унизу).

Ініціатором впуску монети став голова парафіяльної ради церкви Андрій Лісовий.



Теги:Чернігівська єпархія, Катерининська церква, нові монети


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Красивая монета, но мне не попадалась еще в обиходе
avatar
2
Да купить ее не проблема - https://auction.violity.com/61360933-ukrayina-5-griven-2017-katerininska-cerkva. А там глядишь через пару чего и стоить будет
avatar