реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Ющенко про Меркель і Саркозі

Україна могла отримати План дій щодо членства в НАТО ще в 2008 році на саміті Альянсу в Бухаресті, проте цього не сталося через позицію канцлера Німеччини Ангели Меркель і екс-президента Франції Ніколя Саркозі.
Про це третій президент України Віктор Ющенко розповів в інтерв'ю телеканалу "Україна 24"

Ющенко сказав, що його тоді шокувала позиція Меркель і Саркозі.

"Ми зібралися - 7-8 президентів - і пішли до Меркель. Саркозі покинув зал, не захотів спілкуватися. А з Меркель відбувся дуже короткий, хвилин на 5, діалог. Вона каже: пане президенте, одна з проблем, яка нас зупиняє, це то, що на сьогодні лише третина українців поділяють проект НАТО. я їй кажу: коли я заступав на посаду, 14% українців розділяли інтеграцію в НАТО. Зараз 31%. Так, це третина, але мені здається, за ці два роки в два рази більше. Це перше. А друге, коли ви брали Іспанію. в Іспанії 17% населення розділяло входження країни в НАТО. А ми хочемо всього лише ПДЧ. Наша розмова на цьому закінчився. Для мене аргументи, які Меркель висловила тоді, до сьогоднішнього дня не прийняті і неприйнятні. Це слабкі аргументи, на яких не могло базуватися то рішення ", - підкреслив він.

Ющенко вважає, що якби Україна отримала в 2008 році ПДЧ, Росія не напала б на Грузію.

"Не було б російсько-грузинської війни. Нас відділяло тоді буквально три місяці від цього ... коли Путін ще керований був, коли на Путіна можна було впливати. Але це той рубікон, коли вже на паузу стали - все, можна писати, що ви програли. у мене багато розчарувань було в той день. Бо ту резолюцію, яку Альянс роздав ... коли я її читав, мені здавалося, що це fata morgana якась, такого не може бути. Навіщо тоді саміт скликати, якщо виноситься таке рішення? " - згадав третій президент.



Теги:Саркозі, Віктор Ющенко, меркель, НАТО


Читайте також



Коментарі (0)
avatar