реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Якщо отримали винагороду за виборчу кампанію, не забудьте про податки!

Для виконання окремих видів робіт на територіальні виборчі дільниці залучаються громадяни, з якими укладаються цивільно – правові договори. Чи підлягатиме оподаткуванню податком з доходів фізичних осіб виплачена таким громадянам винагорода?

Законом України від 22.05.2003 року № 889 – ІV „Про податок з доходів фізичних осіб” зі змінами (далі - Закон) визначено, що до складу загального місячного (річного) доходу з метою обкладання податком з доходів фізичних осіб включаються, доходи у вигляді заробітної плати, інші виплати та винагороди, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового або цивільно – правового договору.

Пунктом 1.2 ст.1 зазначеного Закону визначено, що дохід – сума будь - яких коштів, вартість матеріального і нематеріального майна, інших активів, що мають вартість, у тому числі цінних паперів або деривативів, одержаних платником податку у власність або нарахованих на його користь, чи набутих іншим шляхом, протягом відповідного звітного податкового періоду з різних джерел як на території України, так і за її межами.

Отже, якщо виборчою комісією для виконання певних робіт залучаються громадяни з укладанням цивільно – правового договору, то об’єктом оподаткування у таких громадян буде сума винагороди за виконану ними роботу, визначену в такому договорі.

Зазначена сума винагороди підлягатиме оподаткуванню податком з доходів фізичних осіб за ставкою 15%. Нагадаємо, що податкова соціальна пільга до таких доходів не застосовуватиметься.

Відділ масово-роз’яснювальної роботи
та звернень громадян ДПА в області




Теги:вибори, Податки


Читайте також



Коментарі (0)
avatar