реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Як законодавство допомагає обдирати підприємців – чергова новація!

Скільки різних шоу проведено і обіцянок зроблено за роки незалежності України можновладцями щодо покращення умов розвитку підприємництва в Україні, а ситуація тільки погіршується.
Ось новий приклад «турботи» законодавців і банкірів щодо «покращення» умов ведення малого і середнього бізнесу.

З 9 березня 2011 року у зв’язку з вступом в дію Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про виконавче провадження» та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення процедури примусового виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб)» від 4 листопада 2010 року N 2677-VI, яким у статтю 6 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» від 5 квітня 2001 року N 2346-III запрацювала додаткова вимога до клієнтів при відкритті рахунків у банках.
Ось як це виглядає у тексті Закону:
«6.4. У разі відкриття рахунка клієнтом, щодо якого існує публічне обтяження рухомого майна, накладене державним виконавцем, банк зупиняє видаткові операції з такого рахунка на суму обтяження та повідомляє державному виконавцеві про відкриття рахунка. Повідомлення про відкриття рахунка вручається державному виконавцеві власником рахунка, який зобов'язаний подати до банку документи, що підтверджують отримання державним виконавцем повідомлення».
Ця норма Закону спонукала банки(!) вимагати від усіх своїх клієнтів при відкритті рахунків «Витяг з державного реєстру обтяжень рухомого майна», який надають підрозділи «Інформаційного центру міністерства юстиції України».
Вартість цієї послуги складає 34 грн.
До речі, цю новелу було запропоновано урядом Ю.Тимошенко у липні 2008 р., а прийнято у Верховній Раді України у листопаді 2010 р. картками 287 нардепів (ПР – 171, БЮТ – 33, КПУ - 26, Блок Литвина -20, позафракційні – 24, НУ-НС – 13), які підтримують партію влади.
Якщо до цього додати, що при відкритті поточного рахунку у банку клієнтам необхідно подати ще щонайменше 13 різних документів і сплати 50-150 грн. та стільки ж нотаріусу за посвідчення на 2-х картках зразків підписів клієнтів, то сума набігає чималенька.
При цьому збільшення вартості банківських послуг (за проведення однієї «платіжки» з 0,5 до 3-5 грн., а за ведення рахунку до 50-100 грн., закриття рахунку від 100 грн.) за останній рік у рази вже сприймається як належне.

Сергій Соломаха

P.S. Від прес-служби Чернігівської обласної організації УНП:
За експертними оцінками вітчизняних й зарубіжних фахівців в Україні з 19 млн. працюючих в «тіні» вже працює понад 5 млн. громадян. У 2010 році експерти і навіть урядові фахівці зафіксували потужну тенденцію «припинення» легальної діяльності підприємців. Отже, це реакція на таку політику «підтримки» малого і середнього бізнесу.





Коментарі (1)
avatar
1
У "тіні" працює, до речі, і досить крупний бізнес, не кажучи вже про легальне використання офшорів. З початку незалежності давали красти маленьким, щоб могли красти великі, "по-крупному". Так і тут. Щодо способів заробити на рівному місці, різного роду монополістам, - не злічити! Вихід - у свободі вибору,
Нинішня влада таку свободу обмежує ( квоти, державні виключно оператори ринку, вибіркове оподаткування, поділ на "своїх" і решту і т.д.). Це накопичує невдоволення.
avatar